Asistent Virtual pentru Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

Asistent Virtual pentru Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău

Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău beneficiază de o soluţie multimedia oferită de AVITECH, care pune în valoare expoziţiile instituţiei şi le aduce mai aproape de publicul vizitator. Este vorba despre un Asistent Virtual, care îl întruchipează pe împăratul roman Marcus Aurelius (Caracalla) şi care oferă vizitatorilor, încă de la intrarea în muzeu, posibilitatea de a se familiariza cu expoziţiile şi colecţiile pe care le vor putea descoperi în încăperile următoare.

Inaugurat cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, din data de 16 mai 2015, Asistentul Virtual reprezintă o soluţie personalizată pe cerinţele beneficiarului, ţinându-se cont şi de condiţiile legate de poziţionarea acestuia în spaţiul muzeal.

Soluţia este rezultatul colaborării unei echipe multidisciplinare, care a contribuit în egală măsura la configurarea echipamentelor audio-video din componenţa sistemului, cât şi la realizarea conţinutului - discursul împăratului - în limba română şi în limba engleză. Personalul muzeului are posibilitatea de a selecta limba de expunere în funcţie de preferinţa vizitatorilor.

Inaugurarea Muzeului Judetean de Istorie şi Arta din Zalău a avut loc în anul 1951, când a început activitatea de colecționare a pieselor și de organizare a expoziției de bază. În timp s-au conturat colecţii remarcabile de monede, statuete romane, documente din evul mediu, epoca modernă şi contemporană, precum şi elemente de patrimoniu etnografic, respectiv piese de artă contemporană cu reprezentativitate local-regională. Opţiunea pentru imaginea împăratului Caracalla (porecla celui de-al 21-lea împărat al Imperiului Roman - Marcus Aurelius Severus Antoninus Augustus) se datorează descoperirii unor dovezi certe ale prezenţei acestuia în zona Sălajului de azi, respectiv fragmente dintr-o statuie imperială confecţionată din bronz şi realizată în cinstea vizitei sale la Porolissum, în jurul anului 214 d.Hr.

 

Doresc să primesc mai multe detalii despre soluţiile edutainment oferite de AVITECH