Colaborarea - elementul cheie pentru performanta organizatiei

Colaborarea - elementul cheie pentru performanta organizatiei

Studiul publicat in Journal of Experimental Social Psychology a evidentiat ideea ca perceptia lucrului in echipa poate supraalimenta performanta persoanelor implicate intr-un anumit proiect. Participantii care au fost desemnati sa colaboreze in cadrul acestui experiment au indeplinit cu 64% mai multe task-uri decat indivizii solitari. De asemenea, au inregistrat un nivel mai mare de engagement, un nivel mai mic de obosela si o rata de succes mai ridicata.

Rezultatele au demonstrat ca simplul fapt de a simiti ca faci parte dintr-o echipa de persoane care lucreaza pentru indeplinirea unui obiectiv, ii determina pe acestia sa fie mai motivati.

Cativa ani mai tarziu, Institute for Corporate Productivity, Rob Cross si Edward A. Madden au derulat un studiu si au descoperit ca organizatiile care promovau munca in colaborare erau predispuse de 5 ori mai mult sa fie performante.

Studiul a analizat 1.100 de companii, multe dintre acestea sustinand ca au culturi deschise si de colaborare. Insa doar o minoritate a reusit sa aiba rezultate bune, deorece aceasta avea un scop. De indata ce obiectivul este stabilit, este important ca mediul de munca sa promoveze colaborarea. Exista numerosi factori care influenteaza modul in care ne comportam la locul de munca, fie ca este vorba despre modul in care circula informatia, maniera in care se iau deciziile, design-ul fizic al locului de munca sau despre modalitatea in care masori rezultatele angajatilor si ii rasplatesti.

,,Lipsa factorilor motivatorii si a rasplatilor reprezinta cea mai comuna si mai puternica bariera in realizarea unei colaborari eficiente. Cu toate acestea, numeroase sisteme de management al talentului sunt proiectate pentru a rasplati realizarile individuale, nu cele colective. Gasirea modurilor in care sa recunosti si sa rasplatesti indivizi, lideri si echipe care au dezvoltat comportamente de colaborare, poate genera rezultate surprinzatoare.’’, afirma Kevin Martin, directorul studiului.

De asemenea, un alt studiu din 2013 a concluzionat faptul ca oamenii tind sa nu colaboreze atunci cand exista putini factori motivatori. Prin urmare, banii au un impact mare asupra dorintei de a colabora. In timp ce inainte indivizii actionau pe cont propriu, atunci cand partea financiara a fost adaugata, acestia au inceput sa o foloseasca in schimbul ajutorului si vice versa, asteptandu-se sa fie platiti pentru ajutorul oferit.

Asadar, este foarte important ca organizatiile sa promoveze colaborarea si munca in echipa, insa, in egala masura, este necesar sa utilizeze tehnologia care sa le stimuleze. 

Afla mai multe despre sistemele audio-video care incurajeaza colaborarea