Sisteme de realitate virtuală pentru Universitatea Transilvania din Braşov

Institutul de Cercetare-Dezvoltare al Universităţii Transilvania din Braşov beneficiază de un sistem de realitate virtuală haptică şi unul de realitate virtuală cu imersie totală integrate de către AVITECH. Sistemele sunt destinate activităţilor de cercetare ştiinţifică şi de instruire universitară avansată şi permit generarea mediilor de realitate virtuală, urmărirea mişcărilor, interacţiunea haptică, interacţiunea creier-calculator şi vizualizarea 3D stereoscopică.

Sistemele implementate contribuie la constituirea unui cadru de lucru performant pentru cercetători, studenţi şi specialişti din domeniul IT şi medical. Printre componentele sistemului de realitate virtuală haptică se numără: subsistem de vizualizare autostereoscopic, subsistem de urmărie a privirii, subsistem de interacţiune haptică, subsistem de urmărire a deplasării reperelor reflexive pasive cu cameră în infraroşu, subsistem senzorial de interfaţare creier-calculator, staţie de lucru.

Principalul rol al sistemul de realitate virtuală cu imersie totală oferit de AVITECH este de a-i oferi  utilizatorului senzaţia că este prezent în mediul virtual. Dintre echipamentele folosite pentru acest sistem menţionăm: subsistem de proiecţie 3D, subsistem de vizualizare cu ecran de proiecţie şi ochelari stereoscopici activi, subsistem urmărire mişcare cu software, camere video şi periferice, subsistem de interacţiune haptică, subsistem de navigare, staţii de lucru. Subsistemele componente au fost testate individual, ulterior, fiind montate la sediul beneficiarului conform cerinţelor agreate.

Realizat prin finanţare din fonduri europene şi prin contribuţia Universităţii Transilvania, Institutul este axat, în special, pe cercetarea ştiinţifică în domeniul Dezvoltării Durabile, fiind unic în România. În cadrul ICDT vor funcţiona, în final, 22 de centre de cercetare ştiinţifică, o şcoală doctorală interdisciplinară, dar se vor derula şi programe de masterat. Ansamblul cuprinde 11 clădiri în care vor funcţiona laboratoare şi una destinată spaţiilor didactice. Toate sunt realizate în conceptul de clădire cu autonomie ridicată, iar câteva dintre soluţiile implementate aici reprezintă elemente de post_article la nivel european.

Doresc să aflu mai multe informaţii despre soluţiile pentru activităţile de cercetare-dezvoltare oferite de AVITECH.