Soluţii dedicate cerinţelor educaţionale speciale U.A.I.C. Iaşi

AVITECH a proiectat şi implementat pentru Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" (U.A.I.C.) din Iaşi  sisteme hardware şi software speciale pentru instruire. Acestea au la baza tehnologii asistive. Implementarea lor face parte din proiectul Cerinţe Educaţionale Speciale pentru Toţi (CESPeT), ce are ca obiectiv garantarea accesului la programe educaţionale al persoanelor cu deficienţe locomotorii şi senzoriale.

AVITECH a asigurat dotarea cu echipamente a 8 centre: Centrul de pregătire didactică pentru tehnologii imersive, Centrul de pregătire didactică şi editare materiale de suport – ambele situate în Iaşi, şase Centre zonale de pregătire didactică aflate în Baia Mare, Târgu-Mureş, Botoşani, Iaşi, Vaslui şi Brăila.

Unul dintre cele mai importante elemente ale proiectului este sistemul de simulare integrat în cadrul Centrul de pregătire didactică pentru tehnologii imersive. Sistemul permite crearea unei camere de proiecţie în care utilizatorii sunt complet înconjuraţi de imagini virtuale şi sunet 3D. Scopul soluţiei este realizarea de studii comportamentale de către Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din cadrul U.A.I.C.

De asemenea, în cadrul centrului de pregătire didactică şi editare materiale de suport din Iaşi s-au integrat numeroase sisteme şi aplicaţii speciale pentru persoanele cu deficienţe: aplicaţii pentru convertirea textului electronic din caractere latine în simboluri Braille, imprimantă pentru printarea în relief în alfabet Braille, scanner pentru materiale tipărite în Braille şi convertor în scriere Braille electronică, diverse accesorii asistive (joystick-uri, trackball-uri, tastatură tactilă pentru “citirea” electronică a simbolurilor Braille), înregistrator portabil pentru creare şi redare  CD-uri cu conţinut audio, sistem de videoconferinţă pentru comunicarea video cu celelalte 6 centre.

AVITECH a implementat în toate centrele: reţea de PC-uri pentru formatori si cursanţi, display-uri cu touchscreen, aplicaţii pentru sinteză vocală a textului, sistem interactiv de prezentare, aplicaţii pentru managementul activităţilor de către profesori, sisteme de sonorizare, tastaturi speciale pentru nevăzători, infrastructură de comunicaţii.

Înfiinţată în 1860, Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi este cea mai veche instituţie de învăţământ superior din România. Universitatea se bucură de un important prestigiu la nivel naţional şi internaţional, având colaborări cu numeroase universităţi din străinătate. Proiectul Cerinţe Educaţionale Speciale pentru Toţi (CESPeT) este derulat în perioada 1 august 2010 - 31 iulie 2013 de către Universitatea "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, în parteneriat cu VIA University College din Danemarca şi cu Inspectoratele Scolare ale judeţelor în care se află cele 8 centre. Proiectul CESPeT urmăreşte acordarea de sprijin pentru elevii cu CES în vederea atingerii unui nivel individual de dezvoltare optim relaţionării sociale, prin acumularea experienţelor necesare în şcoală, în mediul social şi familial.

Vezi Studiu de Caz - sistem realitate virtuala

Doresc să primesc mai multe detalii despre soluţiile educaţionale oferite de AVITECH