Protectie Incendiu cu Camere Video Inteligente de Detectie AVIOTEC

Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image

Doua minute. De atat are nevoie o mica scanteie pentru a produce o flacara, care apoi sa capete amploarea unui incendiu. Prin urmare, detectia focului in stadiul incipent este vitala. Pentru aceasta, BOSCH a dezvoltat sistemul AVIOTEC IP starlight 8000 ce detecteaza, pe baza unor algoritmi, flacarile si fumul direct la sursa. Astfel, sistemul va depista un posibil incendiu mult mai rapid decat un detector fix, instalat la nivelul tavanului.

La nivel international, BOSCH este recunoscut pentru calitatea inalta, fiabilitatea si ingeniozitatea produselor sale, care isi gasesc aplicabilitatea intr-o multitudine de ramuri din aproape toate industriile. In ceea ce priveste siguranta la incendiu, BOSCH furnizeaza solutii extinse, de la sisteme de adresare publica si evacuare vocala pana la camere video de detectie a focului si fumului.

AVIOTEC IP starlight 8000 este un sistem ce consta din camere video si un software integrat ce functioneaza pe baza unor algoritmi inteligenti. In cadrul sau, camera video scaneaza permanent zonele pentru a detecta posibilele surse de foc. Iar pentru aceasta se bazeaza pe modul in care se comporta flacarile si fumul in anumite medii.

Astfel, trasaturile specifice focului deschis, precum culoarea, forma flacarii ce palpaie si gradul de iluminare (cu emanare de caldura) sunt recunoscute in doar cateva secunde, cu maxima fiabilitate. Acelasi principiu se aplica si in cazul fumului.

Imediat, sistemul analizeaza cu viteza constanta deplasarea pe verticala a particulelor emanate, permitand detectia chiar si a fumului foarte fin. In doar cateva secunde, camerele de supreaveghere Aviotec pot detecta un potential incendiu in zona monitorizata. In alte cateva secunde va verifica daca este vorba de foc real si il va diferentia de mediul inconjurator.

In acest caz se declanseaza instantaneu un semnal de alarama, indicand cu precizie locul in care focul incepe sa se desfasoare. Aici este punctul de cotitura al intregului scenariu de mai sus, intrucat sistemul AVIOTEC ofera avantajul decisiv al timpului de interventie. Practic, veti detecta sursa focului in doar cateva secunde de la posibila initiere a incendiului, inainte de a se ajunge la daune semnificative, indiferent de inaltimea tavanului incintei supravegheate.

Tehnologia algoritmului AVIOTEC

Detectia incendiilor bazata pe video utilizeaza capacitatea diferitelor tehnici de analiza care examineaza imaginile in direct pentru a identifica focul. Comparativ cu camerele cu infrarosu si cu imagini termice, AVIOTEC utilizeaza analize optice pentru a detecta flacarile și fumul. In ultimii ani, tehnologia de detectie a incendiilor s-a diversificat in termeni aplicatii si stabilitate, datorita utilizarii inteligentei artificiale.

Detectia fumului: model fizic de fum bazat pe deplasarea sa pe verticala si pe miscarea constanta a fluxului de aer

Detectia flacarii: pe baza parametrilor de incendiu, a formei flacarii, a gradului de iluminare, a flacarii ce palpaie

Inteligenta artificiala: abordare unica pentru decizia de alarma si combinarea algoritmilor fizici cu inteligenta artificiala

Analiza video inteligenta: analiza direct integrata ce poate fi folosita simultan pentru detectia incendiilor si supraveghere video in orice mediu

Solutia generala, indiferent de provocare

Conditii ambientale – Praful, murdaria si condensul impiedica functionarea fiabila a detectorilor standard. In aceste conditii, beneficiind de o carcasa robusta, AVIOTEC va functiona fiabil si cu minimum de efort de intretinere, asigurand monitorizarea eficienta a perimetrului impotriva incendiului.

Tavane inalte – Pana sa ajunga la la detectoarele de tavan, fumul rezultat de la o flacara initiala de mici dimensiuni se dilueaza. Mai mult, daca incaperea are sisteme de ventialatie, fluxul de aer poate dispersa fumul, insa fara a stinge flacara. De aceea, AVIOTEC detectează incendiile acolo unde incep, permitand verificarea imediata a alarmelor. Acest lucru accelereaza timpii de reactie si imbunatateste raspunsul de interventie.

Conditii slabe de iluminare (intuneric, semiintuneric, alternanta zi/noapte) – Iluminarea suplimentara separata in infrarosu permite monitorizarea spatiilor si incaperilor neluminate pe timpul noptii. Sistemul comuta automat intre modul noapte si modul zi, in functie de lumina ambientala (setata la un prag predefinit).

Variatii de activitate umana in zona – In functie de perioada, aglomeratia poate varia in unele perimetre. AVIOTEC permite ajustari programate ale sensibilitatii pentru detectarea incendiilor, oferind pana la trei moduri de supraveghere individuale, in funcție de nivelurile de activitate ale zonelor monitorizate si de ora din zi.

Spatii semideschise – Detectia incendiilor in spatii semideschise este dificila din cauza influentelor factorilor de mediu, precum vantul sau lumina soarelui. AVIOTEC permite detectarea incendiilor in aer liber in apropierea cladirilor, acolo unde aproape nicio alta tehnologie de detectie nu este disponibila. Permite detectia fumului si a flacarilor chiar si in conditii de vânt. Algoritmul bazat pe inteligenta artificiala reduce alarmele false nedorite si optimizeaza fiabilitatea detectarii.

Domenii de aplicabilitate

Reciclare si depozide de deseuri
Provocarile specifice de siguranta la incendiu in industria reciclarii si managementului deseurilor necesita o solutie specifica. Sistemele traditionale de detectie incendiu au nevoie de mai mult timp pentru a indentifica o sursa de foc, care odata aprins va fi foarte greu de stins. De asemenea, nu sunt atat de fiabile in medii cu praf si reziduuri, necesitand intretinere si eforturi de curatare. Iar in termeni de instalare, nu se preteaza pentru medii externe (outdoors), in ciuda faptului ca deseurile foarte inflamabile sunt depozitate afara. Din aceste motive, acolo unde un sistem antiincendiu traditional isi arata limitele, AVIOTEC este solutia cea mai sigura!

Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image

Detectie timpurie. Reactie rapida

Provocare: Deseurile amestecate si viteza mare de propagare a focului necesita detectarea timpurie a incendiului, pentru o reactie rapida.
Solutie: AVIOTEC poate identifica flacarile si fumul in cateva secunde. Detectarea se face direct la sursa.

Provocare: Mediile umede sau cu mult praf din depozitele de recilare si deseuri pot provoca probleme functionale sistemelor obisnuite de detectie a incendiului.
Solutie: Camera video de detectie a incendiilor AVIOTEC nu e afectata de umiditate si praf.

Provocare: Umiditatea si praful cresc cerintele stricte de intretinere in cazul solutiilor standard de detectie a incendiului, traduse ulterior in costuri si timpi de nefunctionare.
Solutie: Camera video AVIOTEC dispune de o carcasa de protectie antipraf si antiumiditate.

Provocare: Deseurile, reziduurile si ambalajele usor combustibile depozitate in aer liber, expuse intemperiilor si riscului de incendiu, sunt complet neprotejate.
Solutie: AVIOTEC este conectata la un VMS (visual management system) sau un tablou de incendiu ce poate fi instalat in spatii exterioare. Tehnologia se poate adauga la camerele de supraveghere existente.

Industria celulozei si hartiei
Materiile prime folosite pentru crearea hartiei sunt foarte inflamabile. La fel si substantele chimice pentru multe dintre procesele de productie. Mediile de productie umede si tavanele foarte inalte fac ca detectoarele traditionale de incendiu sa nu fie alegerea optima. Este motivul pentru care BOSCH ofera o solutie de detectie a incendiilor pe baza pe camere video, care recunosc rapid fumul si focul de la sursa, declansand alerta inainte ca incendiul sa se raspandeasca.

Industria aeronautica
Avand tavane foarte inalte, hangarele pentru aeronave nu se pot monitoriza cu metode traditionale de detectie la incendiu, deoarece pot provoca numeroase alarme false si nu reactioneaza suficient de rapid. Prin combinatia de recunoastere a flacarii si fumului, camerele video AVIOTEC depasesc detectarea video a fumului si permit utilizatorilor sa identifice un incendiu foarte devreme, la sol, inainte de a se raspandi.

Depozite logistice / industriale
Provocarile ce tin de siguranta la incendiu sunt unice pentru depozitele logistice. Ambalajele sunt adesea din hartie si carton, plus adezivi, iar impreuna pot forma materialul perfect de aprindere, mai ales atunci cand in preajma sunt surse de caldura sau echipamentele electrice. Iar depozitele outdoor, folosite ca extensia a cladirilor principale, sunt si mai provocatoare. Sunt in mod constant vulnerabile la incendii si vandalism, iar structura lor deschisa face ca detectoarele de fum sa fie inutilizabile.

Tuneluri
Datorita circulatiei aerului in tuneluri, detectoarele liniare de caldura pot avea probleme in identificarea surselor de foc. Camerele AVIOTEC pot detecta chiar daca fumul si caldura se deplaseaza pe orizontala. Mai mult, pot functiona in paralel si ca o camera de securitate. Masini oprite, pietoni, masini care se deplaseaza in directia gresita, obiecte pierdute, incalcarea marcajelor sunt doar cateva exemple de analiza care pot rula in paralel cu detectia la incendiu. AVIOTEC asigură o detecție de până la 100 m distanță de punctul de instalare al camerei.

Full services. Turnkey projects

For Fire Detection, AVITECH offers a full range of services: Consulting, Design, IGSU Authorization, Equipment Purchase, Installation, Programming, Maintenance and Technical Support.

AVITECH poate proiecta si instala sisteme de detectie incendiu care sa corespunda diferitelor standarde: IGSU, VdS, FM.

We give a special role to the process of integrating fire detection systems with other systems and installations of buildings: Video Surveillance, Access Control, Integrated Security Systems (PSIM), Voice Alarm, Fire Extinguish, BMS.

Reference works

De-a lungul timpului, compania noastra a implementat numeroase proiecte de Detectie Incendiu in diverse domenii de activitate, dintre care putem enumera: [Universities, Schools] Universitatea Politehnică București – Campus; Universitatea Politehnică București – Precis; Universitatea Titu Maiorescu Bucuresti; [Shopping Centers , Retail] Aurora Shopping Mall; Galeria Mall Buzau; Galeria Mall Suceava; Mega Image; ParkLake Shopping Center Bucuresti (peste 11.000 de elemente); [Office buildings] Expo Business Park Bucuresti; Floreasca Business Park Bucuresti; Hermes Business Campus; Multigalaxy; Nusco Tower; Iulius Town Timisoara; Unirii View; [Industry] Liberty Galati; Odu Sibiu; Sofidel  Calarasi; Wenglor Sibiu; [Transport] C.F. Falciu; C.F. Vicsani.

On the same topic

Doriti mai multe informatii despre solutiile de detectie a incendiilor?

Specialistii AVITECH in sisteme de detectie a incendiului va stau la dispozitie

    English