Honeywell Raspunde Provocarilor din Depozite cu un Nou Detector de Fum prin Aspiratie

Slider Image
Slider Image
Slider Image

Detectarea sigura si timpurie a fumului scurteaza perioada de oprire a activitatii si contribuie la reducerea costurilor operationale pentru depozitele de dimensiuni mici si mijlocii.

Unul dintre pilonii industriei logistice sunt depozitele. Acestea sunt folosite de catre producatori, importatori, exportatori, angrosisti, companii de transport, vami etc. si sunt, de obicei, cladiri cu spatii mari si deschise, amplasate in parcuri industriale, la periferiile oraselor.

Care ar fi provocarile detectarii fumului in depozite?

Exista o varietate de riscuri de incendiu si provocari privind detectarea fumului in aplicatiile de depozit. Unele dintre cele mai comune includ:

Echipamentele pentru manipularea marfurilor
In depozite sunt operate diferite utilaje si echipamente electrice. Daca nu sunt intretinute corespunzator, acest echipamente se pot supraincalzi, pot aparea defectiuni electrice sau puncte fierbinti si pot aprinde materialele din proximitatea lor (atunci cand nu sunt supravegheate). De asemenea, pot provoca obstacole in calea fumului si interfera cu comportamentul sau, facandu-l greu de detectat.

Spatiile ample deschise
In spatiile mari deschise, fluxul mare de aer are este imprevizibil si poate face ca fumul sa se comporte neregulat sau sa se dilueze, ceea ce face extrem de dificila identificarea cu detectoarele de fum traditionale.

Materialele inflamabile
Materialele inflamabile, cum sunt ambalajele, substanțele chimice și alte articole depozitate, pot provoca raspandirea foarte rapida a incendiului in intreaga unitate. Prin urmare, este esential ca orice incendiu sa fie detectat foarte rapid inainte de a se raspandi si a provoca daune ireparabile.

Tavanele foarte inalte
Depozitele au de obicei tavane foarte inalte. Acest lucru poate provoca nu doar intarzieri in ajungerea fumului la detectoarele montate la nivelul tavanului, ci si stratificarea fumului, impiedicandu-l sa ajunga la detectoare.

Sistemul HVAC
Sistemul de climatizare (HVAC) sau ventilatia naturala pot devia fumul de la detectoarele punctuale. Un alt aspect tine de nivelul de izolatie termica al depozitului, care poate face ca stratul de aer cald sa impiedice fumul sa ajunga la detectoare.

Inaltimea rafturilor de depozitare
Rafturile inalte si numarul mare de niveluri pe care sunt depozitate produsele pot, la randul lor, sa constituie o piedica in calea detectarii fumului, permitand incendiului sa se manifeste si sa ia amploare in zonele inferioare.

Depozitele frigorifice
O limitare a detectorilor punctiformi este ca sunt, in general, improprii pentru medii sub zero, adica nu se pot utiliza in depozite frigorifice.

Alege un sistem fiabil de detectare a fumului

In acest punct intervine noul detector de fum cu aspiratie FAAST (Fire Alarm Aspiration Sensing Technology) FLEX de la Honeywell. Fiind un dispozitiv care dispune de conectivitate IP, permite supravegherea de la distanta din orice locatie cu acces la Internet. Detectarea ultrasensibila conforma EN 54-20 clasa A si imunitatea la alarme false permit indeplinirea usoara a cerintelor clientilor pentru o gama foarte larga de aplicatii.

FAAST FLEX este un nou sistem de top de detectare a fumului prin aspiratie pentru aplicatii cu sensibilitate ridicata si standard. FAAST FLEX imbina detectarea eficienta si sigura a fumului cu usurinta proiectarii, instalarii, punerii in funcțiune si mentenantei, precum si cu o experienta imbunatatita a utilizatorului.

Acest detector de fum prin aspiratie ofera o solutie foarte flexibila si eficienta din punctul de vedere al costurilor pentru o gama extinsa de aplicatii, cum ar fi depozite mici si mijlocii, unitati de depozitare frigorifica, puturi de lift, goluri ale tavanelor suspendate si ale pardoselilor suprainaltate, incaperi pentru transformatoare si echipamente electrice, medii silentioase si alte spatii similare.

Avand un grad ridicat de flexibilitate, FAAST FLEX dispune de un sistem predefinit pentru tubulatura de aspiratie si de functionalitate imediata datorita mecanismului de control si configuratiei integrate si usor de utilizat.

Detectorul poate fi configurat si pus in functiune cu ajutorul unui DIP-switch cu 10 linii, fara a fi nevoie de un instrument special. Prin interfata sa Bluetooth si aplicatiile conexe concepute pentru smartphone, FAAST FLEX ofera optiuni extinse de configurare si diagnosticare rapida.

FAAST FLEX este usor de instalat, fiind necesar un consum redus de timp si efort. Instalarea se poate realiza de catre o singura persoana, oferindu-se sablon de instalare, diferite orientari, montare directa pe perete si spatiu amplu pentru cablare.

Datorita designului sau modular, FAAST FLEX permite efectuarea usoara, la fata locului, a operatiunilor de service si mentenanta, scurtand astfel perioadele de oprire a activitatii si reducand costurile operationale.

Solutia excelenta in aplicatii de depozite

FAAST FLEX-010

Detector FAAST FLEX cu 1 conducta, cu relee

Lungimea tubulaturii pana la 270 m (inclusiv configuratie optimizata prin software).
Clasa A, B, C de performanta, permițând: 5, 15, 32 orificii.
Element ultrasonic de detectare a fluxului pentru fiecare camera de detectie, pentru o detectare precisa si fiabila.
Filtru cu plasa metalica pentru fiecare camera de detectie, pentru protectie optica si cresterea duratei de viata a detectorului.
Relee de actiune, alarma si defectiuni pe fiecare canal, cu conectare la centralele de detectare a incendiilor (FACP) si sistemele de management al cladirilor (BMS).
Interfata pentru utilizator simplificata si intuitiva, cu LED-uri pentru indicarea imediata a starii.
Tubulatura prefabricata, pentru proiectare si instalare comoda si rapida.
Functionare silentioasa (30 db) cu viteza reglabila a ventilatorului pentru a se potrivi unor medii diverse.
Adecvat pentru medii de depozitare la rece, cu o temperatura de functionare de pana la -40 °C.

FAAST FLEX-020

Detector FAAST FLEX cu 2 conducte, cu relee

Lungimea tubulaturii pana la 420 m (inclusiv configuratie optimizata prin software).
Clasa A, B, C de performanta, permitand: 8, 28, 56 orificii.
Element ultrasonic de detectare a fluxului pentru fiecare camera de detectie, pentru o detectare precisa si fiabila.
Filtru cu plasa metalica pentru fiecare camera de detectie, pentru protectie optica si cresterea duratei de viata a detectorului.
Relee de actiune, alarma si defectiuni pe fiecare canal, cu conectare la centralele de detectare a incendiilor (FACP) si sistemele de management al cladirilor (BMS).
Interfata pentru utilizator simplificata si intuitiva, cu LED-uri pentru indicarea imediata a starii.
Tubulatura prefabricata, pentru proiectare si instalare comoda si rapida.
Funcționare silentioasa (30 db) cu viteza reglabila a ventilatorului pentru a se potrivi unor medii diverse.
Adecvat pentru medii de depozitare la rece, cu o temperatura de functionare de pana la -40 °C.

Potrivit pentru depozite mici-medii

Performanta fiabila
Detectarea fumului consistent cu alarme minime.
Tehnologie avansata de detectare a debitului cu ultrasunete.

Instalare mai usoara
Retelele de conducte prefabricate, pentru o proiectare si instalare rapida si fara efort.
Asamblare fara suruburi, spatiu amplu de cablare si opțiuni flexibile de montare.

Punere in functiune rapida
Operare out-of-box cu o configuratie usor de utilizat.
Testare si configurare extinse, datorita interfetei Bluetooth cu aplicatie mobila.

Intretinere usoara
Acces lejer la detector, cu o retea extinsa de conducte ce face inutila instalarea in locuri greu accesibile.
Design modular si inlocuibil pe teren, cu componente ce permit operatiuni de service pe teren.

Utilizare usoara
Interfata Bluetooth cu aplicatie mobila, pentru control de la distanta, ce permite monitorizarea starii, diagnosticare rapida si depanare.

Compatibilitate cu depozite frigorifice
Temperatura de operare pana la -40 °C.
Operare silentioasa (30dB) cu ventilator cu turatie reglabila.

Tehnologii de siguranta dedicate

Honeywell dezvolta solutii personalizate de securitate si de siguranta la incendiu de zeci de ani. Avertizarea timpurie intr-un depozit este importanta atat pentru siguranta persoanelor dinauntru, cat si pentru protejarea bunurilor si a intregii locatii. De aceea, solutiile Honeywell sunt concepute pentru a raspunde nevoilor specifice de siguranta ale depozitelor de toate dimensiunile.

Pentru o implementare adecvata a tuturor acestor elemente, sunt necesare echipamente care sa satisfaca nevoile fiecarei locatii. De exemplu, in cazul detectoarelor de fum este important sa avem in vedere timpul de activare, fapt care este in principal o chestiune legata de sensibilitatea acestora. Cu cat sensibilitatea este mai mare, cu atat concentratia de fum necesara pentru activarea detectorului este mai mica.

Sensibilitatea detectoarelor de fum poate varia semnificativ de la o tehnologie la alta. Asadar, este extrem de important sa se specifice care sistem de detectare este adecvat riscului de incendiu.

Din aceste motive, Honeywell recomanda o abordare bazata pe performanta (PBD – Performance Based Design), adaptata cerintelor specifice fiecarui depozit, atunci cand se proiecteaza sisteme de detectare la incendiu si de stingere a incendiului.

Servicii complete, Proiecte la cheie

Pentru sistemele de detectie a fumului cu aspiratie, AVITECH ofera o gama completa de servicii: Consultanta, Proiectare, Furnizare echipamente, Instalare, Programare, Mentenanta si Suport Tehnic.

Un rol aparte il acordam procesului de integrare a sistemelor nou instalate cu cele deja existente: Sisteme de detectie incendiu, Adresare Publica, Stingere cu Gaze Inerte, Stingere cu Spuma, Stingere cu Apa, Stingere cu Ceata de Apa, Stingere cu Aerosoli.

Pe aceeasi tema

Doriti mai multe informatii despre detectoarele de fum cu aspiratie?

Specialistii AVITECH in echipamente de detectie la incendiu va stau la dispozitie

    Română