Instalatii Curenti Slabi pentru Noul Stadion Rapid

Instalatii Curenti Slabi pentru Noul Stadion Rapid
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image

Instalatii Curenti Slabi pentru Noul Stadion Rapid

AVITECH a incheiat cu succes lucrarile instalatiilor de curenti slabi din cadrul proiectului noului Stadion Rapid – arena sportiva care se incadreaza in nivelul 4 de clasificare UEFA.

Pentru miile de suporteri visinii, ca de altfel pentru intregul sport romanesc, 26 martie 2022 echivaleaza cu intrarea Rapidului intr-o noua era, odata cu inaugurarea Stadionului Giulesti “Valentin Stanescu”. De acum inainte, echipa de fotbal are o “noua casa”, pregatita sa gazduiasca atat competitii sportive, cat si evenimente artistice la standarde internationale.

Dupa mai bine de doi ani de la demararea primelor lucrari de constructie, pasionatii fotbalului – cu precadere suporterii echipei Rapid Bucuresti – vor beneficia de acum inainte de facilitatile unui stadion cu adevarat european.

Cu o capacitate totala de 14.050 de locuri, noua arena giulesteana isi va obisnui spectatorii cu standarde de sonorizare, supraveghere, afisare, acces si siguranta de nivel european.

Pentru a se incadra in nivelul 4 de clasificare UEFA – care ii va permite sa gazduiasca meciuri din cadrul rundei play-off a Ligii Campionilor sau din fazele superioare ale ei, meciuri din turneul de bază al Ligii Europa și al Campionatului European de Fotbal –, constructorul a colaborat cu AVITECH – unul dintre cei mai importanti contractori de curenti slabi si integratori de sisteme din Romania si din regiunea balcanica.

 • Contractor Constructii ERBASU
 • Obiectiv Stadion "Valentin Stanescu" Rapid - Giulesti
 • Finalizare Martie 2022
 • Sisteme Sistem de Supraveghere Video IP
 • Sisteme de Control Acces
 • Sistem de Ticketing pentru Arene Sportive
 • Sisteme de Adresare Publica si Alarmare Vocala (PA/VA/BGM)
 • Sisteme de Sonorizare
 • Sisteme de Conferinta si Traducere Simultana
 • Tabele de Scor LED
Alte proiecte
Solutii AVITECH

Sistemele de supraveghere video IP au un rol crucial pe o arena sportiva. In acord cu normele UEFA, acestea asigura ocalitate inalta a imaginilor video, cu rezolutii de pana la 4K. Sistemele sunt capabile sa colecteze o cantitate mare de informatii, sa le interpreteze direct la sursa si sa le stocheze la standarde inalte de securitate. Solutiile promovate si implementate de AVITECH se bazeaza pe tehnologii, sisteme, echipamente si software-uri dezvoltate de producatori de marca in domeniu si au inclus: camere video IP, retele de date/voce, networking, recordere video IP, sisteme de stocare de date, software de management si analiza video.

Pe langa sistemele de supraveghere video – atat a tribunelor, cat si a incintelor si cailor de access ale stadionului – AVITECH a realizat si intreaga infrastructura CCTV, ce creste gradul de siguranta si reduce escaladarea eventualelor incidente din tribune. S-au folosit camere cu rezolutie 1080 full HD varifocale (fixed dome / bullet dome), plus 8 camere PTZ full HD si zoom optic 30x.

Sistemul e concentrat intr-o solutie de management si recording Bosch, alcatuit din server cu licente BMS Professional Plus si unitati de recording DIVAR IP600. De asemenea, mai cuprind 3 statii grafice, imaginile fiind afisate pe 10 monitoare de 43 inch. Sistemul CCTV foloseste aceeasi structura de date video compusa din echipamente de la Planet si Canovate.

In ceea ce priveste controlul accesului de inalta securitate si gestionarea eficienta a traficului pietonal in cadrul complexului sportiv, AVITECH a asigurat instalarea sistemelor de turnicheti full high dublu directionali, cu bare pozitionate la 120° si rotor vertical din otel inox. In zona VIP s-a optat pentru instalarea unor ansambluri de turnicheti tip poarta rapida sau poarta batanta, cu senzori optici si foi de sticla retractabila.

Gestionarea activitatilor ce tin de emiterea de bilete si procesarea abonamentelor a presupus integrarea unui sistem de ticketing (cu terminale de citire cu cod de bare a biletelor) si echipamente aferente (statie POS casierie cu monitor touch screen, imprimanta, scanner, server etc).

Acestea vor fluidiza traficul si vor mentine un nivel ridicat de control si securitate in zonele aglomerate. Echipamentele pentru casierii sunt de la Aures Sango, iar pentru serverele sistemului de ticketing s-a implementat o solutie profesionala de la Fujitsu.

Solutiile PA/VA (adresare publica si alarmare vocala) implementate garanteaza un grad ridicat de siguranta pe stadion. In cazul unei situatii nedorite de alerta, adesea oamenii isi pot pierde cumpatul sau pot actiona irational, motiv pentru care solutia ideala este evacuarea step-by-step, la care o contributie semnificativa o au mesajele transmise clar, simplu si usor de inteles.

In cadrul sistemului PA/VA de pe Stadionul Rapid, partea de gestionare si amplificare este Dynacord, iar difuzoarele sunt Bosch. Echipamentele de gestionare si amplificare sunt conforme standardului european EN54-16, partea de alimentare respecta standardul EN54-4, iar cea de difuzoare se incadreaza in standardul EN54-24.

Sistemul consta dintr-o unitate centrala ce gestioneaza canalele de intrari/iesiri, statii de apel, amplificatoare cu patru canale de 120W ce permit zonarea semnalului, o matrice audio care se ocupa de dirijarea semnalelor audio din sistem (matrice care interfateaza sistemul cu alte sisteme), o componenta battery charger ce permite trecerea la alimentarea pe baterii, precum si difuzoare de plafon prevazute cu domuri, difuzoare de perete cu carcasa metalica si goarne. De asemenea, sistemul este prevazut cu linii de supraveghere si cabluri cu rezistenta la foc E30-E90. Echipamentele sunt montate in 4 rack-uri, in cele 4 colturi ale stadionului, fiind conectate intre ele printr-un inel de fibra optica.

Sistemul de sonorizare include boxe Electrovoice full range EVH-1152D, ce pot atinge un nivel de sensibilitate de 106 dB in dreptul gradenelor, si amplificatoare Dynacord. Certificate EN54-24, incintele acustice au diverse unghiuri de dispersie (de la 40×30 la 90×90) pentru o acoperire optima a zonelor stadionului si o repartitie uniforma a sunetului. Cele 4 amplificatoare digitale cu DSP si Dante sunt impartite in 4 rack-uri. De asemenea, sistemul de gestionare audio din camera tehnica include: un mixer digital Yamaha, 2 surse de semnal audio, 2 microfoane, un player si un recorder Tascam, plus 2 microfoane gooseneck cu baza si buton, iar pentru cablare s-a folosit cablu gros pentru evitarea pierderilor. Echipamentele de sonorizare au fost implementate de echipa ELTEK Multimedia, membra a Grupului AVITECH, care a realizat integrarea cu celelalte sisteme ale complexului sportiv.

Evenimentele sportive gazduite de acum inainte de noua arena Rapid – Giulesti vor beneficia de claritatea excelenta a unui sistem de sonorizare modern (cu incinte acustice cu doua cai full-range, cu sensibilitate 106 dB) si de calitatea superioara a celor doua tabele de scor LED A1699 (5.12 x 2.88 m, pixel pitch de 16 mm, alcatuite fiecare din 15 cabinete 1280×960 mm, cu rezolutie nativa de 320×180 pixeli si o luminozitate de 10.000 cd/m2), amplasate deasupra fiecarei peluze.

Pentru ca succesul unei conferinte cu participare internationala are la baza o comunicare eficienta, in timp real, stadionul dispune de doua sisteme de conferinta si traducere simultana. Implementate in doua sali din incinta stadionului, acestea cuprind 10 console cu 2 unitati centrale, 2 microfoane wireless si cate 4 boxe in fiecare sala. Aici se regaseste si un sisitem audio ce amplifica semnalul catre sala. Sistemul e pentru doi interpreti (avand doua pupitre). De asemenea, sistemul de traducere e mobil, putand fi montat in orice sala, iar radioatorul IR preia semnalul digital si il retransmite doar in incaperea respectiva.

Participantii vor beneficia de traducere in casti, cu posibilitatea comutarii sau reglarii volumului. De asemenea, zona alocata mass-media va dispune de cele mai moderne facilitati de transmisie.

Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Echipamente
 • Sisteme de supraveghere video IP Bosch, conforme normelor UEFA, capabile sa colecteze o cantitate mare de informatii, sa le interpreteze si sa le stocheze la un nivel ridicat de securitate; Infrastructura CCTV (Closed-Circuit Television) Bosch, pentru cresterea gradului de siguranta pe stadion si reducerea incidentelor din tribune;
 • Sisteme pentru controlul accesului (auto si pietonal): Sisteme de turnicheti (full high dublu directionali, cu bare pozitionate la 120° si rotor vertical din otel inox) si ansambluri de turnicheti tip poarta rapida sau poarta batanta, cu senzori optici si foi de sticla retractabila, pentru zona VIP; Sistem de ticketing Zucchetti (cu terminale de citire cu cod de bare a biletelor) si echipamente aferente (statie POS casierie cu monitor touch screen, imprimanta, scanner, server etc);
 • Sisteme PA/VA (adresare publica si alarmare in caz de urgenta) Bosch si Dynacord, de inalta calitate, capabile sa faca fata provocarilor de securitate si siguranta, constand din echipamente si tehnologii instalate in interior si in zonele exterioare;
 • Sistem de sonorizare Electrovoice compus din incinte acustice cu doua cai full-range, cu sensibilitate 106 dB; Echipamente Beyerdynamic (receptor UHF, emitator cu capsula dinamica, microfon tip neckworn, antena directionala); Mixer digital, monitoare audio, cabina tehnica Yamaha;
 • Sistem de conferinta si traducere simultana Bosch, pentru o comunicare eficienta in timp real. Sistemul de conferinta cuprinde o unitate centrala de discutii cu posibilitatea managementului a pana la 80 de console, control din interfata web, inregistrare sesiuni conferinta, Digital Acoustic Feedback pentru o inteligibilitate ridicata; Sistem audio compus din incinte audio de perete, mixer amplificator, receptor wireless; Sistem de traducere simultana pentru 2 limbi, compus din unitate centrala, consola traducatori, casti, microfoane gooseneck, receivere infrarosu etc.;
 • Tabele de scor LED Absen pentru afisare de inalta calitate, avand dimensiunile de 5.120×2.88 m, pixel pitch 16 mm, alcatuite din 15 cabinete 1280×960 mm, cu o rezolutie nativa 320×180 pixeli si o luminozitate 10.000 cd/m2.
Servicii

Pentru lucrarile de instalatii de curenti slabi din cadrul proiectului noului Stadion Rapid, AVITECH a oferit o gama extinsa de servicii, precum:

 • Proiectarea intregii retele de instalatii de curenti slabi
 • Procurarea si livrarea materialelor, accesoriilor si echipamentelor necesare intregului proiect
 • Instalarea echipamentelor cu personal propriu
 • Punerea in functiune a sistemelor
 • Integrarea sistemelor instalate cu cele existente ale arenei sportive
 • Servicii de mentenanta si suport tehnic
Proiecte similare de arene sportive

Portofoliul AVITECH de lucrari de referinta in domeniul arenelor sportive si al stadioanelor mai include proiecte precum:

 • Stadionul Steaua din bd. Ghencea, Bucuresti (implementarea unor solutii de afisare digitala LED, folosite pentru cele doua tabele ale arenei, si solutii BMS pentru automatizarea arenei);
 • Sala Polivalenta din Cluj-Napoca (proiectarea, furnizarea, instalarea si punerea in functiune a unui sistem profesional de sonorizare, constand din incinte acustice, amplificatoare audio, mixere, microfoane si casti profesionale, accesorii);
 • Stadionul FC Botosani (proiectarea si instalarea unui sistem profesional de sonorizare).
AVITECH - partener ESSMA in Romania

Arenele sportive si stadioanele sunt spatii de divertisment ce aduc laolalta zeci de mii de participanti, motiv pentru care trebuie sa indeplineasca anumite criterii de securitate, siguranta, comunicare si automatizare. Astfel, solutiile AVITECH pot transforma orice arena sportiva sau stadion intr-un mediu usor de administrat si perfect adecvat activitatilor cu un numar mare de participanti.

Ca partener corporate al ESSMA (European Stadium & Safety Managemet Association), AVITECH este principalul contractor de curenti slabi si integrator de sisteme din Romania, in acest sector de industrie. Asociatia Europeana pentru Managementul Stadioanelor si Sigurantei (ESSMA) aduce la un loc industria stadioanelor,  acestea fiind o parte esentiala a experientei sportive pe intreg continentul. Rolul asociatiei este acela de a sprijini industria europeana a stadioanelor in dezvoltarea sa.

Concluzie

Prin finalizarea cu succes a lucrarilor de instalatii de curenti slabi de la noul stadion de fotbal Rapid, AVITECH isi consolideaza portofoliul de proiecte din domeniul stadioanelor si areneleor sportive. Implementarea sistemelor si echipamentelor tehnologice moderne vine in intampinarea nevoilor actuale ale stadionului din Giulesti, aliniindu-l ultimelor norme UEFA in termeni de securitate, controlul accesului, sisteme de adresare publica si alarmare, sonorizare si afisare. Iar pentru utilizatorii finali – sportivii clubului si suporterii echipei – meciurile si evenimentele traite pe noul stadion vor fi de acum inainte la superlativ.

Proiecte de referinta

De-a lungul timpului, AVITECH a implementat numeroase proiecte de sisteme de curenti slabi, la standarde inalte de calitate, in domenii diverse, precum: Institutii de stat (Camera Deputatilor, Senat, BNR); Multinationale (Nestle Romania); Centre comerciale/Retail (ParkLake Shopping Center, Mega Image, Galleria Mall Buzau, Galleria Mall Suceava); Institutii de invatamant (ASE Bucuresti, Universitatea Babes Bolyai); Arene sportive (Stadionul Steaua, Stadionul FC Botosani, Sala Polivalenta din Cluj-Napoca); Trusturi media/TV (PRO TV, TVR, Prima TV) etc.

Doriti mai multe informatii despre implementarea instalatiilor de curenti slabi?

Specialistii AVITECH in instalatii de curenti slabi va stau la dispozitie

  Română