AVITECHAVITECHAVITECH
info@avitech.ro
service@avitech.ro
Bd. Pipera 1B, Voluntari
AVITECHAVITECHAVITECH

Mentenanță pentru Protecția la Incendiu

Sistemele de stingere a incendiilor sunt prima linie de apărare împotriva incendiilor și a riscurilor asociate. Iar asta pentru că lupta cu incendiul întotdeauna este contra cronometru. Sistemele de protecție la incendiu sunt adesea expuse fluctuațiilor de temperatură, prafului și murdăriei, precum și uzurii generale, factori ce pot afecta funcționalitatea lor. În consecință, specificațiile, legile și standardele reglementează când și cum trebuie întreținut un sistem de protecție la incendiu.

Unul dintre cei mai importanți pași în menținerea în siguranță a unei companii sau întreprinderi, a unei clădiri de birouri, a unui depozit etc. este asigurarea că sistemul de protecție la incendiu este testat și întreținut periodic. De altfel, un astfel de sistem este la fel de bun ca testarea și întreținerea efectuate pe el. Dacă nu funcționează atunci când e mai mare nevoie de el, atunci e inutil.

Știm că lucrurile nu se defectează programat și că e imposibil să planifici un sprinkler nefuncțional la ora „h”, dimineața sau peste 2 săptămâni de acum încolo. De aceea, AVITECH Group are o Divizie de Mentenanță și Suport Tehnic, alcătuită din tehnicieni și ingineri cu experiență, certificați și autorizați în domeniul protecției la incendiu, care poate interveni înainte ca defectiunea să devină un pericol pentru angajații sau proprietatea dvs.

Și chiar dacă nimic nu se defectează, devenind o problemă de service, este indicată menținerea sistemului în stare optimă. Mai mult, mentenanța și recunoașterea timpurie a defecțiunilor cresc fiabilitatea unui sistem de protecție la incendiu, reducând costul total de întreținere.

Prevenție incendiu

Prevenirea incendiilor include activități precum cercetarea cauzelor ce provoacă incendii, educarea publicului (prin creșterea gradului de conștientizare) cu privire la pericolele de incendiu și dotarea clădirilor cu echipamente (sau îmbunătățirea celor existente) care să minimizeze efectele unui incendiu. Creșterea gradului de înțelegere a cauzelor care pot provoca un incendiu, precum și instruirea oamenilor pentru a reacționa corespunzător în astfel de situații sunt esențiale.

Noile clădiri sunt concepute pentru a izola zonele, încât incendiul să nu se răspândească. De asemenea, includ dispozitive de prevenire a incendiilor, alarme și semne de evacuare; izolează echipamentele și materialele care ar putea provoca un incendiu sau exploda dacă sunt expuse la foc; sau au echipamente de stingere a incendiilor în puncte-cheie, în întreaga structură. Totodată, au fost dezvoltate materiale de construcție ignifuge – de ex., vopsele și substanțe chimice utilizate pentru acoperirea și impregnarea materialelor combustibile, cum ar fi lemnul și țesăturile.

La noi în țară, educația preventivă privind incendiile sau cultura proactivă de securitate la incendiu este încă limitată. În mentalul colectiv, cam tot ce ține de incendiu este pus în seama preocupărilor celor de la IGSU (a pompierilor) și puțini înțeleg importanța instruirii oamenilor și, mai ales, luarea celor mai bune decizii în momente critice. De aceea, măsurile active și passive de securitate la incendiu trebuie împletite, în ideea educării și formării unei culturi proactive de securitate la incendiu.

Detecție incendiu

Siguranța la incendiu începe odată cu detectarea și localizarea sursei de ardere. Detectarea, semnalizarea și avertizarea timpurie vor mări timpii de răspuns, înainte ca focul să se instaleze și să blocheze căile de acces sau să îngreuneze evacuarea.

Noile tehnologii de detectare timpurie reflectă evoluția continuă a materialelor și metodelor de construcție. Avantajele detectării timpurii a incendiilor sunt evidente în aproape toate mediile. De la detectare punctuală sau cu senzori IR și UV până la detectare timpurie prin aspirație sau cu camere video, AVITECH oferă o gamă extinsă de soluții de detectare și stingere a incendiilor care să îndeplinească cerințele multor aplicații. Soluțiile noastre poartă marca unor producători consacrați în domeniu, fiind concepute pentru a fi ușor de instalat, operat și întreținut.

Detecție punctuală
Detectorii multicriteriali se adaptează automat, dinamic și permanent condițiilor mediului ambient. În procesul de detectare, caracteristicile fumului, temperaturii și monoxidului de carbon sunt măsurate și evaluate permanent.

Detecție prin aspirație
În mediile provocatoare unde detectarea timpurie nu e posibilă folosind sisteme convenționale (zone cu temperaturi extrem de ridicate, spații cu flux ridicat de aer etc.), detectarea timpurie prin aspirație este o alegere potrivită.

Detecție gaze explozive
În domeniul industrial, substanțele periculoase fac parte din rutina zilnică. Sistemele de detectare a gazelor periculoase vor garanta un mediu sigur pentru angajați.

Detecție IR
Aceasta utilizează camere termale pentru a identifica zonele cu o temperatură ridicată și, prin urmare, cu risc mare de incendiu.

Detecție cu senzori IR și UV
Senzorii foarte receptivi și algoritmii inteligenți de evaluare fac detectarea unui incendiu foarte rapidă, cu risc scăzut de alarme false. Au o capacitate înaltă de a suprima focul, temperaturi de răspuns ridicate și se pot utiliza în zone cu pericol de explozie.

Detecție liniară termică
Gama de aplicații în care se poate utiliza sistemul de detectare liniară termică acoperă încăperile sterilizate unde sunt detectați chiar și cei mai fini aerosoli de fum, precum și clădirile istorice și culturale, unde percep umiditatea, temperaturile ridicate sau aerul contaminat.

Detecție video
Un sistem de detectare pe baza de camere video inteligente va depista un incendiu mult mai rapid decât un detector fix, instalat la nivelul tavanului. Sistemul constă din camere video și un software integrat ce funcționează pe baza unor algoritmi inteligenți.

Alarmare

Sisteme PA/VA

Integrarea sistemului de alarmă la incendiu cu cel de adresare publică și alarmare vocală (PA/VA) simplifică mult operațiunea de evacuare a unei clădiri în pericol, prin transmiterea mesajelor. Alarmele vocale sunt cea mai fiabilă modalitate de a evacua oamenii dintr-o incintă, fără panică. Spre deosebire de alertele cu sirene sonore, evacuarea instruită reduce timpii de eliberare a unei incinte.

În materie de sisteme de adresare publică și alarmare în caz de urgență, AVITECH este partener Bosch și Esser by Honeywell. Gama de soluții Bosch cuprinde sistemele Praesensa, Paviro și Plena.

Sisteme integrate de securitate

Instalarea și utilizarea unei platforme software de tip PSIM facilitează conectarea sistemelor și echipamentelor de securitate, siguranță, comunicații, IT și automatizări, precum și controlul lor prin intermediul interfeței de utilizator. Aceste platforme software de management transformă sarcina garantării siguranței și securității într-un proces care se poate controla și gestiona eficient.

AVITECH instalează și integrează sisteme de securitate și platforme software de la producători ca: AdvancisAutomaticSystemsAxisBosch
CommendHoneywellFortinet, Fujitsu,     GamanetMilestoneNECOptexPrimion, SorheaVuWall.

Sirene, flashuri
Alertarea vizuală cu lămpi în spațiile închise este o soluție pe cât de simplă, pe atât de utilă. Având un flux luminos ridicat, lămpile flash maximizează potențialul de atenționare. Iar prin construcția lor robustă, fac față cu ușurință în medii dure.

De asemenea, unghiul extins de vizualizare și varietatea de culori a luminii le fac ideale în medii industriale. Tot în medii dure, sirenele cu semnalizare acustică sunt metoda principală de alarmare. Mai mult, cele două se pot combina (optic și acustic) într-un singur sistem.

Digital signage
În paralel cu alarmarea vocală, informarea publicului prin display-uri cu afișare digitală este tot mai întâlnită în spații publice, clădiri administrative sau de birouri, gări și aeroporturi, centre comerciale și piețe. Soluțiile digital signage reprezintă un important „tool” de comunicare. Conținutul afișat atrage ușor atenția, este intuitiv și ușor de înțeles. Display-urile pot prelua automat mesaje precum: informații utile, rute de acces, notificări și alerte. Și foarte important: se pot integra cu sistemul național 112, cu dispecerate sau centre de comandă!

Evacuare

În general, oamenii nu știu ce trebuie să facă în cazul unei evacuări de urgență, iar în eventualitatea unui incendiu, elementele de siguranță și indicatoarele de evacuare sunt cruciale.

Iluminat de siguranță
Iluminatul de siguranță este vital în situații de urgență, diminuând panica și dirijând ocupanții clădirii către punctele de ieșire. Mai mult, instalarea și întreținerea sistemelor de iluminat de siguranță sunt impuse prin lege.

Control acces
Într-o situație de urgență, sistemele de control acces au un rol major în eficientizarea și înlesnirea evacuării. De aceea, sistemele de protecție la incendiu trebuie integrate cu cele de control acces — atât pietonal (tunicheți, uși), cât și auto (bariere).

Limitare

Cortine antifoc și antifum
O cortină rezistentă la incendiu poate înlocui pereții sau, după caz, ușile antifoc, permițând proiectarea de spații cu dimensiuni generoase. Ele pot fi utilizate ca soluție pasivă de protecție împotriva incendiilor, limitând răspândirea focului și a fumului. Sunt integrate cu sistemul de alarmă la incendiu și se deschid prin cădere gravitațională.

Uși antifoc
Ușile antifoc sunt special construite pentru a încetini și preveni extinderea focului și a fumului, iar în unele situații chiar transferul radiant de căldură. Aceste uși, împreună cu sistemele pasive de protecție la incendiu, asigură protecție non-stop și permit trecerea în siguranță și fără obstacole. Ușile antifoc pot fi batante, culisante, rulou sau secționale.

Ventilare

Ventilația se referă la pătrunderea aerului exterior într-o clădire și circulația lui la interior, în timp ce volumul de aer viciat este eliminat. Acest proces poate fi realizat natural, mecanic sau într-o combinație a celor două. În cazul unui sistem de protecție la incendiu, vorbim despre desfumare. Aceasta presupune eliminarea gazelor și noxelor generate de materialele expuse la foc și temperaturi ridicate.

Scopul procesului de desfumare este de a asigura condițiile de evacuare a utilizatorilor și de a permite măsurile de intervenție asupra incendiului. Desfumarea unei clădiri se poate face prin tiraj natural (prin feronerie de fațadă, trape pe acoperiș sau guri de evacuare a fumului) sau mecanic (prin sisteme de extragere a fumului – ventilatoare de extracție și ventilatoare pentru evacuarea fumului; ventilatoare cu jet).

Stingere

Stingere cu OxyReduct
Dacă sistemele convenționale de protecție la incendiu sunt pasive — reacționează doar atunci când incendiul a izbucnit —, sistemul OxyReduct de la Wagner, certificat VdS, împiedică dezvoltarea unui incendiu prin introducerea unei cantități de azot în zona protejată. Astfel, menține conținutul de oxigen sub limita de aprindere a materialelor combustibile. Azotul poate fi produs direct din aerul ambiental, utilizând un generator de azot. În plus, nu este toxic. Prin urmare, tehnologia OxyReduct asigură protecție continuă la incendiu și se poate adapta zonei pe care trebuie să o protejeze.

Stingere cu gaze inerte
Sistemele de stingere a incendiilor cu gaze inerte se folosesc în special în zonele cu numeroase echipamente electrice, care asigură funcționarea neîntreruptă a organizației (data center, camere tehnice, centrale de comunicații, camere server, tablouri electrice etc.), dar la fel de bine și în biblioteci, arhive, muzee, galerii de artă. Principalele gaze inerte folosite ca agenți de stingere sunt: IG100 (Azot/Nitrogen), IG541 (Inergen – conține Azot, Argon și CO₂), IG01 (Argon) și IG55 (conține Azot și Argon). Aceste gaze sunt incolore și nu conduc electricitatea.

Stingere cu apă
Instalațiile cu sprinklere reprezintă soluții folosite pentru detectarea și stingerea incendiilor în stadiu incipient, însă nu înlătură în totalitate nevoia de a folosi și alte sisteme de stingere a unui incendiu. Sistemul de stingere cu apă are excelente proprietăți de răcire, fiind o soluție ideală pentru incendiile de tip A (declanșate sau care implică textile, lemn și alte materiale combustibile).

Stingere cu ceață de apă
Stingerea incendiului este rezultatul efectelor de răcire și de reducere a conținutului de oxigen pe care ceata de apă le are asupra focarului. Acest sistem are la bază răcirea suprafeței cu ajutorul particulelor de apă pulverizate folosind un cap de difuzie (tip sprinkler sau drencher). Mai mult, acesta poate controla incendiile generate de lichide inflamabile.

Stingere cu aerosoli
Sistemul de stingere cu aerosoli este o tehnologie de protecție la incendiu ce folosește ca agent de stingere aerosoli de sodiu și/sau potasiu. Agentul de stingere solid rupe lanțul reacției de combustie a radicalilor de ardere (H₂, O₂, hidroxid), stinsând prompt focul. Se recomandă utilizarea aerosolilor și pentru stingerea incendiilor și suprimarea lor în construcții civile, de producție sau depozitare.

Stingere cu spumă
Folosită pentru protejarea zonelor în care sunt depozitate sau substante lichide inflamabile, produse din plastic sau din cauciuc, spuma de stingere reprezintă un agent de stingere eficient, alcătuit din apă, spumă și aer. Spuma izolează flăcările de oxigen, reduce extinderea gazelor toxice de ardere și capacitatea de combustie, oprind reacția chimică și suprimând focul.

Mentenanța instalațiilor electrice

Cercetările arată că instalațiile neîntreținute nu sunt la fel de eficiente energetic. În timp, uzura normală provoacă stres asupra componentelor, ceea ce poate duce la scăderea eficienței. O uzură redusă a echipamentelor înseamnă riscuri mai mici și mai puțină energie risipită în timpul funcționării.

Întreținerea la zi devine un avantaj competitiv datorită detectării timpurii — identificând problemele înainte ca acestea să se transforme într-o reparație majoră. De asemenea, este o oportunitate de a reduce costul total de operare (TCO). Nu în ultimul rând, trebuie executată profesional de personal calificat.

Mentenanță preventivă

Aceasta este o combinație de activități constând din inspecții regulate și înlocuirea unor componente ale instalației electrice. Scopul său este de a evita orice posibil eșec și intervenția costisitoare ulterioară (temporară sau definitivă). Întreținerea preventivă este de obicei efectuată în timpul unei opriri programate pentru a minimiza impactul asupra operațiunilor și a respecta principiul întreținerii periodice.

Intervenții în teren

Următorul nivel este finalizarea întreținerii preventive cu intervenții de diagnosticare la fața locului. Scopul este de a identifica simptomele unei defecțiuni nedetectate sau ale deteriorării unui echipament, înainte de apariția defecțiunii. Acest lucru ajută la menținerea instalației cât mai aproape de starea optimă. Rezultatele inspectării și testării trebuie documentate.

Mentenanță predictivă

Întreținerea predictivă este cel mai important nivel în managementul întreținerii pentru a minimiza timpii de nefuncționare neprogramați, a reduce costul total de întreținere și a avea liniște în ceea ce privește instalația electrică. Mentenanța predictivă se referă la monitorizarea stării instalației folosind tehnologii avansate pe baza de senzori și instrumente. Reprezintă aplicarea principiului „Just-In-Time” la funcția de mentenanță preventivă.

A prezice când instalația este pe cale să se defecteze necesită o monitorizare adaptată, ceea ce înseamnă o cunoaștere profundă a modului în care instalația își îndeplinește funcția. În acest scop, soluțiile digitale IoT (Internet of Things) pentru monitorizarea stării echipamentelor, împreună cu platformele IT avansate (cu algoritmi încorporați) pot oferi o avertizare timpurie și diagnosticarea problemelor, pentru a prezice când trebuie efectuată următoarea întreținere pe teren.

Mediile dure cu temperaturi extreme, variații semnificative de temperatură, niveluri ridicate de umiditate sau praf accelerează îmbătrânirea echipamentelor dintr-o instalație electrică. Acest lucru conduce la un risc mai mare de defecțiune. În acest caz, cu cât se efectuează inspecții mai regulate, cu atât sunt mai mari șansele atenuării riscului de defecțiune.

De ce AVITECH?

Compania noastră deține toate certificările necesare pentru proiectare, execuție și mentenanță în domeniul instalațiilor de protecție la incendiu. De asemenea, deținem autorizație IGSU pentru mentenanța sistemelor și instalațiilor de limitare și stingere a incendiilor (autorizație seria A, nr. 3013 / 20.12.2012) și atestat GANEX

Pentru mentenanța echipamentelor din medii explozive, AVITECH deține autorizația GANEx.Q.2015(19)12.2304.

AVITECH are o experiență de peste 10 ani în implementarea și întreținerea unui număr mare de proiecte de succes, oferind servicii de mentenanță pentru sisteme de securitate, protecție la incendiu, automatizări, instalații electrice, audio-video, IT&C și parcări. Echipa noastră tehnică este dedicată și oferă suport premium 24/7/365, asigurând funcționarea optimă a sistemelor instalate sau preluate în mentenanță.

Servicii complete, proiecte la cheie

Pentru sisteme de protecție la incendiu, AVITECH oferă o gamă completă de servicii: Consultanță și Proiectare, Procurare echipamente, Execuție Lucrări Instalații, Programare, Mentenanță și Suport tehnic. Un rol aparte îl acordăm procesului de integrare a sistemelor nou instalate cu cele deja existente.

Întrebări frecvente

Mentenanța regulată este crucială pentru asigurarea funcționării optime a sistemelor de protecție la incendiu. Aceste sisteme sunt expuse la condiții dificile, cum ar fi fluctuații de temperatură și praf, care pot afecta performanța lor. Prin inspectarea și întreținerea periodică, se pot identifica și remedia defectele înainte ca acestea să devină probleme serioase, asigurând astfel că sistemul va funcționa corect în caz de urgență.

Mentenanța predictivă utilizează tehnologii avansate pentru a monitoriza starea echipamentelor și a anticipa posibile defectări înainte ca acestea să se întâmple. Aceasta reduce timpii de nefuncționare neplanificați, scade costurile de întreținere și asigură o funcționare mai eficientă a echipamentelor. Prin utilizarea senzorilor și platformelor IT, se poate interveni la timp pentru a preveni defecțiunile majore.

Cauți un furnizor de Soluții Tehnice cu experiență dovedită?

Suntem bucuroși să te putem ajuta!

Înregistrare Service

Completează formularul și te vom contacta în cel mai scurt timp (pentru clienții cu contracte active de Service)