AVITECHAVITECHAVITECH
info@avitech.ro
service@avitech.ro
Bd. Pipera 1B, Voluntari
AVITECHAVITECHAVITECH

Detectoare fixe de gaze periculoase

Detectarea gazelor toxice și inflamabile este crucială pentru menținerea siguranței, indiferent de tipul industriei, deoarece expunerea la acestea poate duce la incidente grave, inclusiv explozii sau intoxicații. Pentru aceasta, sistemele de detectare a gazelor periculoase urmăresc asigurarea unui grad înalt de protecție, fiind proiectate să ofere alerte timpurii și să minimizeze riscurile, protejând atât personalul, cât și incintele, fie că vorbim de industria farmaceutică, petrochimică, oil & gas, industria alimentară, fie instalații HVAC sau chiar parcări auto închise.

Există industrii care, prin natura activităților pe care le desfășoară, sunt permanent expuse unor riscuri. Cu cât detectarea gazelor periculoase se face mai rapid, cu atât șansele evitării unui dezastru sunt mai ridicate, limitând sau eliminând din start pagubele materiale sau pierderile de vieți omenești.

Industria farmaceutică/medicală

Industria farmaceutică este unul dintre sectoarele cu cea mai dinamică dezvoltare din economiile moderne. Regulile ce guvernează această industrie, cum ar fi principiile de producție, utilizare și ambalare, impuse de OMS (Organizația Mondială a Sănătății) și Uniunea Europeană, devin din ce în ce mai provocatoare, în special în domeniul produselor sterile.

Mulți lucrători din industria pharma se confruntă cu pericole de muncă atunci când intră în contact cu substanțe chimice, agenți biologici și medicamente. Sunt expuși la substanțe precum particule nepericuloase și periculoase, substanțe chimice lichide sub presiune, aerosoli lichizi și pulberi.

Pentru a se asigura că produsele au cea mai bună calitate și curățenie, personalul trebuie să lucreze în spații închise numite clean rooms (camere curate), în condiții speciale – camere în care densitatea particulelor în suspensie este sub control, construite și utilizate pentru a minimiza intrarea, formarea și reținerea particulelor; parametrii precum temperatura, umiditatea și presiunea sunt permanent controlați.

Industria Alimentară și a Băuturilor

Producătorii de alimente și băuturi folosesc diferite gaze în procesarea și depozitarea alimentelor și a deșeurilor. Cel mai comun gaz este CO2. Dioxidul de carbon este unul dintre gazele care apar și în procesarea alimentelor; în plus, este incolor, inodor și fără gust, ceea ce-l face foarte periculos.

Când nivelul de CO2 crește, este dificil de detectat, putând înlocui cu ușurință oxigenul. Concentrațiile mari de CO2 provoacă otravire și sufocare. În industria alimentară și a băuturilor, multe dintre accidente și decese se datorează emisiilor de dioxid de carbon. Pentru a preveni evenimentele nedorite, detectoarele de gaz cu tehnologie IR permit detectarea dioxidului de carbon în diferite intervale.

Industria Petrochimică

Petrochimia este denumirea generală dată metodelor industriale utilizate pentru realizarea de produse chimice din petrol. Această industrie a devenit un punct indispensabil în economia actuală, prin producția de îngrășăminte și plastic.

Petrolul și gazele naturale sunt primele verigi din lanțul de producție petrochimică. Din aceste produse rezultă apoi anumite substanțe chimice principale, care sunt sursa de materii prime: alchene (etilenă, propană și butadienă), aromatice (benzen, toluen și xilen) și metanol – transformate ulterior într-o serie de substanțe chimice intermediare. Astfel, industria petrochimică este un sector în care se iau măsuri de precauție foarte stricte în ceea ce privește securitatea.

Pericolele de explozie sunt reale, motiv pentru care această industrie e reglementată de numeroase standarde de siguranță. Prin urmare, detectoarele de gaze inflamabile și toxice sunt un element indispensabil pentru securitatea în astfel de medii.

Industria Petrolului și Gazelor

Prin numărul mare de gaze toxice și inflamabile generate în procesele extragerii combustibililor fosili, industria petrolului și gazelor naturale este una extrem de periculoasă. Cele mai multe accidente se datorează scurgerilor de gaze și exploziilor. Prin urmare, industria are nevoie de sisteme de securitate la nivel înalt pentru a proteja locul de muncă, oamenii și mediul.

Cea mai importantă parte a acestui lanț de siguranță o reprezintă sistemele de detecție a gazelor. Aici, cele mai comune surse de pericole le constituie: hidrogenul sulfurat, metanul, amoniacul, propanul, hidrogenul, dioxidul de carbon, dioxidul de sulf, compușii volatili organici sau lipsa/surplusul de oxigen.

De asemenea, procesele de lichefiere sunt o potențială sursă majoră de accidente. Refrigeranții precum etanul, etilena, propanul, propilena și butanul sunt necesari pentru lichefiere, iar prezența lor poate crește riscul de accidente, motiv pentru care se impune instalarea de sisteme de detecție a gazelor.

Industria de Distribuție a Gazelor

Transportul gazelor naturale necesită un sistem complex, sigur și fiabil de conducte. Există trei tipuri principale de conducte de gaze naturale care variază ca dimensiune și presiune internă: sisteme de colectare, sisteme de transport și sisteme de distribuție. Conductele de colectare preiau gazul natural brut din puțurile de producție; cele de transport îl duc către instalațiile de prelucrare sau depozite; iar sistemul de distribuție este ultima parte a sistemului de transport și permite distribuția gazelor naturale către utilizatorii finali.

Defectarea unei conducte de gaz natural poate avea consecințe care ar reprezenta o amenințare semnificativă pentru oameni sau mediu. Companiile de gaze naturale trebuie să evalueze riscurile negative, iar detectarea gazelor este prioritatea nr. 1 pentru securitatea sistemelor. Orice scurgere sau acumulare de gaze poate avea consecințe catastrofale, motiv pentru care se impun soluții fiabile de detecție.

Sisteme HVAC

Răcirea este un proces ce utilizează o pompă de căldură și un agent de lucru pentru a scădea temperatura unui produs, proces sau spațiu. Odată cu interzicerea agenților frigorifici CFC (Clorofluorocarburi), au început să fie utilizate în aplicații HCFC-uri, HFC-uri și PFC-uri, însă au fost create noi reglementări pentru limitarea efectelor pe care gazele le au asupra încălzirii globale și pentru detectarea rapidă a scurgerilor de gaze în sistemele de răcire.

În plus, în instalațiile de răcire pot exista și alte gaze precum amoniacul și CO2, care pot cauza probleme de sănătate. Majoritatea oamenilor cunosc freonul ca agent frigorific folosit pentru echipamentele frigorifice și pentru aparatele de aer condiționat de acasă și din industrie. Dar puțini cunosc efectul freonului asupra omului și mediului. În termeni de proprietăți toxice, freonul e similar altor gaze inerte, dar la inhalarea prelungită a acestor compuși are efect negativ asupra organismului. Prin urmare, sistemele de detecție a gazelor sunt echipamente esențiale acolo unde se folosesc astfel de gaze, pentru a proteja oamenii și mediul.

Parcări

La pornire, vehiculele emit CO și NO2, gaze care se pot acumula în zonele de parcare și în incinte închise. Din motive de sănătate și siguranță, nivelurile de CO și NO2 ar trebui verificate în mod constant. Dacă ventilația în aceste zone nu este suficientă, CO și NO2 pot atinge niveluri de concentrație ridicate și ne pot provoca afecțiuni.

Detectarea gazelor toxice în parcările subterane atrage după sine măsuri de siguranță pentru oameni și mediu, dar și economii ale costurilor cu energia. Nu trebuie să uităm că sistemele de ventilație folosesc o cantitate semnificativă de energie electrică dacă funcționează în regim continuu. De aceea, o soluție economică ar fi deschiderea sistemului de ventilație doar dacă există o acumulare de gaze peste limită. Un sistem de detecție a gazelor nu consumă o cantitate semnificativă de energie electrică, iar ventilatoarele pornesc atunci când trebuie.

Industria Maritimă

Este un domeniu expus multor riscuri. De-a lungul timpului au fost accidente cauzate de scurgeri de hidrocarburi din tancurile petrolierelor. De asemenea, scurgerile din camerele pompelor și din alte organe de mașini cresc riscul de explozie, în timp ce scurgerile în spațiile goale pot reprezenta un pericol pentru echipaj. Aici, rolul detectoarelor este acela de a determina prezența acestor gaze.

Monitorizarea vaporilor și gazelor din rezervoarele de stocare este un proces important, menținând siguranța la bord. Tancurile care transportă mărfuri cu un punct de aprindere sub 60 °C trebuie echipate cu un sistem de monitorizare continuă a concentrației de gaze din hidrocarburi în camerele pompelor. Punctele de prelevare sau capetele detectoarelor trebuie amplasate în locații adecvate, astfel încât scurgerile potențial periculoase să fie detectate cu ușurință. Astfel, un semnal sonor și vizual continuu de alarmă este activat automat în camera pompelor, în camera de control al motoarelor, în camera de control al mărfurilor și pe punte, atunci când concentrația de gaz atinge un nivel predeterminat.

Tratarea Apelor Uzate

Stațiile de epurare previn poluarea și bolile prin tratarea apelor uzate înainte ca acestea să fie eliberate în mediu. Gazele toxice și inflamabile sunt eliberate în urma anumitor procese urmate pentru purificarea apei și sunt potențial periculoase la o anumită concentrație. Prin urmare, un sistem fiabil de detectare a gazelor este esențial pentru a proteja personalul, stațiile și mediul. Cele mai frecvente pericole sunt provocate de:

Metan: produs de obicei în timpul descompunerii nămolului. Monitorizarea CH4 trebuie asigurată în apele uzate brute și în nămolul care pătrunde în sistemele de deshidratare, digestoare anaerobe, cogenerare și puțuri umede/uscate.

Hidrogen sulfurat: H2S este atât natural, cât și rezultat din tratarea apelor uzate. Este foarte important controlul de H2S în canalizări, sisteme de deshidratare a nămolului, digestoare anaerobe și puțuri umede/uscate.

Amoniac, Ozon, Clor: Sunt gaze toxice eliberate în timpul fazei de decontaminare a stațiilor de tratare a apelor uzate. Detectoarele de gaz trebuie amplasate în apropierea rezervoarelor de stocare și a zonelor de procesare.

Dioxid de carbon: înlocuiește oxigenul, provocând sufocare și afectând capacitatea respiratorie. În tratarea apelor uzate, rezultă în principal în timpul separării nămolului și producției de biogaz.

Industria Oțelului

Producția de oțel și alte metale este unul dintre pilonii fiecărei economii. În ciuda inovațiilor tehnice, lucrătorii din industria oțelului se confruntă cu riscuri mari de securitate când intră în contact cu materialele periculoase din furnale, laminoare și turnătorii. Având în vedere numeroasele riscuri pe care le prezintă gazele și vaporii toxici și explozivi, particulele de praf și căldura, care nu sunt complet prevenite, lucrătorii trebuie să poarte mereu protecție. Orice risc suplimentar trebuie evitat.

Unul dintre cele mai mari riscuri în producția de oțel și metale este expunerea la concentrații mari de CO. Expunerea la CO poate fi suficientă pentru a provoca leziuni permanente ale inimii și sistemului nervos. În timpul producției de oțel, sunt eliberate numeroase gaze toxice și explozive. Acest lucru necesită monitorizarea constantă a mediului folosind detectoare puternice de gaz. În plus, generarea simultană de hidrogen poate contamina senzorul de CO din dispozitivele de măsurare a gazelor și poate duce la alarme false. Ceea ce poate declanșa o întrerupere costisitoare a producției sau chiar pune în pericol viața (dacă lucrătorii se obișnuiesc să ignore semnalul de alarmă, atunci alarma reală nu va mai fi luată în serios). Mai mult, metanul reprezintă un risc de explozie potențial catastrofal atât pentru personal, cât și pentru fabrică. De aceea, procesele de fabricare a oțelului, topire și turnare a metalelor, precum și lucrările de întreținere trebuie inspectate și monitorizate permanent pentru concentrații de gaze toxice și explozive.

Industria Minieră și de Construcții de Tuneluri

Tunelurile și, în special, minele sunt medii cu un potențial ridicat de periculozitate, astfel că echipamentele eficiente pentru siguranța lucrătorilor în rețelele subterane pot salva vieți. În exploatările miniere și în construcția de tuneluri se folosesc explozivi pentru detonarea rocii dure. Iar din cauza gazelor toxice rezultate în urma exploziilor sau a altor activități miniere, precum forarea și construcția, mediile subterane sunt deosebit de periculoase. Gazele minerale sunt foarte concentrate și toxice, fiind o amenințare și pentru sănătatea lucrătorilor, și pentru mediu, limitând și vizibilitatea.

Echipamentele periculoase și gazele toxice din tunelurile subterane expun industria minieră la riscul de incendii la locul de muncă. Un incendiu într-o galerie subterană poate fi fatal, mai ales că se lucrează în spații închise cu sisteme de ventilație și rute de evacuare limitate. Prezența metanului în tuneluri implică și riscul unei explozii catastrofale. De aceea, monitorizarea atmosferei și ventilația eficientă sunt prioritare pentru siguranță. Detectoarele de gaz ajută la protejarea personalului împotriva scăderii nivelului de oxigen sau a unei posibile scurgeri de gaz.

Stații de Încărcare Baterii

Când bateriile sunt încărcate, ele produc hidrogen, care este exploziv în anumite concentrații în aer. Mulți lucrători s-ar putea să nu realizeze pericolul bateriilor, deoarece este o activitate comună. Însă hidrogenul generat la încărcarea bateriei și acidul sulfuric din baterie sunt periculoase. Dacă un lucrător intră în contact cu acid sulfuric, pielea îi poate arde, iar dacă acidul sare în ochi, e inhalat sau ingerat, leziunile pot fi grave. Ca în cazul oricărei substanțe chimice corozive, trebuie urmate proceduri adecvate de manipulare pentru a evita contactul cu ea.

Pe lângă hidrogen, încărcarea bateriilor generează și oxigen, ambele putând provoca efecte adverse. Totuși, în mediul de distribuție, calitatea aerului este adesea trecută cu vederea, în special în stațiile mai vechi sau depășite ca siguranță. Astfel, dacă nivelul hidrogenului depășește 4% din volumul zonei respective, atmosfera generală poate deveni explozivă. Prin urmare, concentrația de hidrogen se recomandă să nu depășească niciodată 1% din volumul disponibil (se impune o ventilație adecvată pentru a menține nivelul de hidrogen sub 1%).

În funcție de compoziția aliajelor metalice din bateriile plumb-acid, o baterie încărcată poate genera două produse secundare extrem de toxice: AsH₃ și SbH₃. În general, aceste hidruri metalice sunt prezente în cantități mici, însă cresc nevoia de sisteme de ventilație, pentru a preveni o explozie. De asemenea, focul deschis, țigările sau alte surse de aprindere nu sunt permise în zona respectivă.

Echipamente

Seria PQ

Detectoarele fixe de gaze din seria „PQ” au fost proiectate și dezvoltate pentru condiții exigente din industrie, pentru a efectua măsurători continue ale gazelor inflamabile, toxice, asfixiante și ale compușilor organici volatili (VOC) din mediu.

Cu certificări ATEX / IECEx, SIL2 (Safety Integrity Level 2), aprobată pentru performanță conform EN 60079-29:1 și având o clasă de protecție înaltă la intrare, detectoarele și-au dovedit adecvarea pentru condiții de mediu dure.

Senzorii PID, Pellistor, electrochimici, în infraroșu și semiconductori utilizați în seria „PQ” oferă un randament excelent în intervale LEL, ppm, ppb și VOL. Seria „PQ” se împarte în gamele PQD (cu display) și PQN (fără display).

Seria P

Detectoarele de gaze fixe din seria „P”, certificate ATEX / IECEx, sunt proiectate și dezvoltate pentru condițiile solicitante întâlnite în stațiile industriale, având ca scop măsurarea continuă a gazelor toxice, explozive și a oxigenului din aer.

Senzorii Pellistor, electrochimici și în infraroșu utilizați în detectoarele seriei „P” oferă un randament excelent în intervale LEL (Lower Explosive Limit), ppm, și VOL.

Măsurarea continuă a gazelor toxice și explozive este sigură în medii periculoase datorită carcasei antiexplozie. Detectoarele verifică cu atenție nivelul semnalului analogic de ieșire în mod continuu pentru a se potrivi cu nivelul de măsurare, înainte de a-l transfera pe panou. Reglează nivelul semnalului în cazul oricărei abateri și generează un semnal de eroare dacă reglarea eșuează.

Seria PE

Detectoarele de gaz din seria „PE”, certificate ATEX/IECEx, sunt proiectate și dezvoltate pentru a detecta compușii explozivi în numeroase aplicații.

Senzorii catalitici utilizați în seria PE oferă un randament excelent în intervale LEL de 0-100%.

Seria „PE” funcționează perfect în condiții dure de mediu, având clasa de protecție IP65. Măsurarea continuă a gazelor se face în siguranță în zonele periculoase datorită carcasei antiexplozie.

Senzorii catalitici rezistenți permit o măsurare precisă.

Seria PE-KAYO

Seria „PE-KAYO” este special concepută pentru stații de alimentare (benzinării). Detectorul include un cip accelerometru special care monitorizează impacturile fizice ce pot apărea în locul unde este instalat dispozitivul, alături de funcții de măsurare a combustibilului. În cazul în care o mașină sau un camion lovește detectorul sau suportul pe care este montat, dispozitivul poate genera o alarmă pentru a întrerupe alimentarea.

De asemenea, senzorul catalitic utilizat în seria PE-KAYO oferă o performanță excelentă în intervalul 0-100% LEL.

Seria PC3

Detectoarele de gaz din seria „PC3” sunt proiectate pentru a detecta în mod fiabil compușii inflamabili, toxici și oxigenul în medii industriale ușoare. Aceste detectoare sunt clasificate pentru Zona 2, Categoria 3. Senzorii electrochimici și catalitici asigură o măsurare precisă și sensibilă. Calibrarea detectorului se poate realiza automat prin valorile înregistrate în software-ul detectorului.

Seria BTN

Detectoarele de gaz din seria „BTN” sunt concepute pentru a detecta în mod fiabil gazele combustibile, toxice și oxigenul în zone luminoase și neclasificate, oferind o soluție rentabilă.

Senzorii catalitici, electrochimici și semiconductori de înaltă calitate utilizați în seria „BTN” oferă rezultate excelente în intervalele LEL, ppm și VOL.

Servicii complete, proiecte la cheie

Pentru sistemele de detecție a gazelor periculoase(toxice și inflamabile), AVITECH oferă o gamă completă de servicii: Consultanță și Proiectare, Furnizare echipamente, Execuție Lucrări Instalații, Programare, Mentenanță și Suport Tehnic.

Un rol aparte îl acordăm procesului de integrare a sistemelor nou instalate cu cele deja existente: Sisteme de detecție incendiuAdresare PublicăStingere cu Gaze InerteStingere cu SpumăStingere cu ApăStingere cu Ceață de ApăStingere cu Aerosoli.

Întrebări frecvente

Investiția într-un sistem de detectare a gazelor este esențială pentru a preveni accidente grave, inclusiv explozii și intoxicatii, care pot avea consecințe devastatoare asupra sănătății personalului și integrității echipamentelor.

Detectoarele de gaze sunt special concepute pentru a măsura concentrațiile de gaze periculoase în diverse medii industriale. În industria farmaceutică, ele protejează lucrătorii de expunerea la substanțe chimice periculoase, în timp ce în industria alimentară, ele monitorizează nivelurile de dioxid de carbon pentru a preveni intoxicațiile.

AVITECH oferă o gamă completă de servicii, inclusiv consultanță, proiectare, furnizare de echipamente, instalare, programare, mentenanță și suport tehnic, asigurând integrarea eficientă a sistemelor de detectare a gazelor cu alte soluții de securitate existente.

Cauți un furnizor de Soluții Tehnice cu experiență dovedită?

Suntem bucuroși să te putem ajuta!

Înregistrare Service

Completează formularul și te vom contacta în cel mai scurt timp (pentru clienții cu contracte active de Service)