Detectoare Fixe de Gaze Periculoase

Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image

Detectia gazelor toxice si inflamabile este un element indispensabil pentru siguranta, indiferent de tipul industriei. Pentru aceasta, sistemele de detectie a gazelor periculoase urmaresc asigurarea unui grad inalt de protectie a personalului si a incintelor. Fie ca avem in vedere industria farmaceutica, petrochimica, oil & gas, industria alimentara, fie instalatii HVAC sau chiar parcari auto inchise, riscul acumularii gazelor periculoase este la tot pasul, iar prevenirea unor evenimente nedorite este critica.

Exista industrii care prin natura activitatilor pe care le desfasoara sunt permanent expuse unor riscuri. Cu cat detectia de gaze periculoase se face mai rapid, cu atat sansele evitarii unui dezastru sunt mai ridicate, limitand sau eliminand din start pagubele materiale sau pierderile de vieti omenesti.

Industria Farmaceutica / Medicala

Industria farmaceutica este unul dintre sectoarele cu cea mai dinamica dezvoltare din economiile moderne. Regulile ce guverneaza aceasta industrie, cum ar fi principiile de productie, utilizare si ambalare, impuse de OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) si Uniunea Europeana, devin din ce in ce mai provocatoare, in special in domeniul produselor sterile.

Multi lucratori din industria pharma se confrunta cu pericole de munca atunci cand intra în contact cu substante chimice, agenti biologici si medicamente. Sunt expusi la substante precum particule nepericuloase și periculoase, substante chimice lichide sub presiune, aerosoli lichizi si pulberi.

Pentru a se asigura ca produsele au cea mai buna calitate si curatenie, personalul trebuie sa lucreze in spatii închise numite clean rooms (camere curate), in conditii speciale – camere in care densitatea particulelor in suspensie este sub control, construite și utilizate pentru a minimiza intrarea, formarea și retinerea particulelor; parametrii precum temperatura, umiditatea si presiunea sunt permanent controlati.

Industria Alimentara si a Bauturilor

Producatorii de alimente si bauturi folosesc diferite gaze in procesarea si depozitarea alimentelor si a deseurilor. Cel mai comun gaz este CO2. Dioxidul de carbon este unul dintre gazele care apar si in procesarea alimentelor; in plus, este incolor, inodor si fara gust, ceea ce-l face foarte periculos.

Cand nivelul de CO2 creste, este dificil de detectat, putand inlocui cu usurinta oxigenul. Concentratiile mari de CO2 provoaca otravire si sufocare. In industria alimentara si a bauturilor, multe dintre accidente si decese se datoreaza emisiilor de dioxid de carbon. Pentru a preveni evenimentele nedorite, detectoarele de gaz cu tehnologie IR permit detectarea dioxidului de carbon in diferite intervale.

Industria Petrochimica

Petrochimia este denumirea generala data metodelor industriale utilizate pentru realizarea de produse chimice din petrol. Aceasta industrie a devenit un punct indispensabil in economia actuala, prin productia de ingrasaminte si plastic.

Petrolul si gazele naturale sunt primele verigi din lantul de productie petrochimica. Din aceste produse rezulta apoi anumite substante chimice principale, care sunt sursa de materii prime: alchene (etilena, propena si butadiena), aromatice (benzen, tilen si xilen) si metanol – transformate ulterior intr-o serie de substante chimice intermediare. Astfel, industria petrochimica este un sector in care se iau masuri de precautie foarte stricte in ceea ce priveste securitatea.

Pericolele de explozie sunt reale, motiv pentru care aceasta industrie e reglementata de numeroase standarde de siguranta. Prin urmare, detectoarele de gaze inflamabile si toxice sunt un element indispensabil pentru securitatea in astfel de medii.

Industria Petrolului si Gazelor

Prin numarul mare de gaze toxice si inflamabile generate in procesele extragerii combustibililor fosili, industria petrolului si gazelor naturale este una extrem de periculoasa. Cele mai multe accidente se datoreaza scurgerilor de gaze si exploziilor. Prin urmare, industria are nevoie de sisteme de securitate la nivel inalt pentru a proteja locul de munca, oamenii si mediul.

Cea mai importanta parte a acestui lant de siguranta o reprezinta sistemele de detectie a gazelor. Aici, cele mai comune surse de pericole le constituie: hidrogenul sulfurat, metanul, amoniacul, propanul, hidrogenul, dioxidul de carbon, dioxidul de sulf, compusii volatili organici sau lipsa/surplusul de oxigen.

De asemenea, procesele de lichefiere sunt o potentiala sursa majora de accidente. Refrigerantii precum etanul, etilena, propanul, propilena si butanul sunt necesari pentru lichefiere, iar prezenta lor poate creste riscul de accidente, motiv pentru care se impune instalarea de sisteme de detectie a gazelor.

Industria de Distributie a Gazelor

Transportul gazelor naturale necesita un sistem complex, sigur si fiabil de conducte. Exista trei tipuri principale de conducte de gaze naturale care variaza ca dimensiune si presiune interna: sisteme de colectare, sisteme de transport și sisteme de distributie. Conductele de colectare preiau gazul natural brut din puturile de producție; cele de transport il duc catre instalatiile de prelucrare sau depozite; iar sistemul de distribuție este ultima parte a sistemului de transport si permite distributia gazelor naturale catre utilizatorii finali.

Defectiunea unei conducte de gaz natural poate avea consecinte care ar reprezenta o amenintare semnificativa pentru oameni sau mediu. Companiile de gaze naturale trebuie sa evalueze riscurile negative, iar detectia gazelor este prioritatea nr. 1 pentru securitatea sistemelor. Orice scurgere sau acumulare de gaze poate avea consecinte catastrofale, motiv pentru care se impun solutii fiabile de detectie.

Sisteme HVAC

Racirea este un proces ce utilizeaza o pompa de caldura si un agent de lucru pentru a scadea temperatura unui produs, proces sau spațiu. Odata cu interzicerea agentilor frigorifici CFC (Cholor Fluoro Carbons), au inceput sa fie utilizate in aplicatii HCFC-uri, HCF-uri si PFC-uri, insa au fost create noi reglementari pentru limitarea efectelor pe care gazele le au asupra incalzirii globale si pentru detectarea rapida a scurgerilor de gaze in sistemele de racire.

In plus, in instalatiile de racire pot exista si alte gaze precum amoniacul si CO2, care pot cauza probleme de sanatate. Majoritatea oamenilor cunosc freonul ca agent frigorific folosit pentru echipamentele frigorifice si pentru aparatele de aer condiționat de acasa si din industrie. Dar putini cunosc efectul freonului asupra omului si mediului. In termeni de proprietati toxice, freonul e similar altor gaze inerte, dar la inhalarea prelungita a acestor compusi are efect negativ asupra organismului. Prin urmare, sistemele de detectie a gazelor sunt echipamente esentiale acolo unde se folosesc astfel de gaze, pentru a proteja oamenii și mediul.

Parcari

La pornire, vehiculele emit CO și NO2, gaze care se pot acumula in zonele de parcare si in incinte inchise. Din motive de sanatate si siguranta, nivelurile de CO si NO2 ar trebui verificate in mod constant. Daca ventilatia in aceste zone nu este suficienta, CO și NO2 pot atinge niveluri de concentratie ridicate si ne pot provoca afectiuni.

Detectia gazelor toxice in parcarile subterane atrage dupa sine masuri de siguranta pentru oameni si mediu, dar si economii ale costurilor cu energia. Nu trebuie sa uitam ca sistemele de ventilatie folosesc o cantitate semnificativa de energie electrica, daca funcționeaza in regim continuu. De aceea, o solutie economica ar fi deschiderea sistemului de ventilatie doar daca exista o acumulare de gaze peste limita. Un sistem de detectie a gazelor nu consuma o cantitate semnificativa de energie electrica, iar ventilatoarele pornesc atunci cand trebuie.

Industria Maritima

Este un domeniu expus multor riscuri. De-a lungul timpului au fost accidente cauzate de scurgeri de hidrocarburi din tancurile petrolierelor. De asemenea, scurgerile din camerele pompelor și din alte organe de mașini cresc riscul de explozie, in timp ce scurgerile in spatiile goale pot reprezenta un pericol pentru echipaj. Aici, rolul detectoarelor este acela de a determina prezenta acestor gaze.

Monitorizarea vaporilor și gazelor din rezervoarele de stocare este un proces important, mentinand siguranta la bord. Tancurile care transporta marfuri cu un punct de aprindere sub 60 °C trebuie echipate cu un sistem de monitorizare continua a concentratiei de gaze din hidrocarburi in camerele pompelor. Punctele de prelevare sau capetele detectoarelor trebuie amplasate in locatii adecvate, astfel încat scurgerile potential periculoase sa fie detectate cu usurinta. Astfel, un semnal sonor si vizual continuu de alarma este activat automat in camera pompelor, in camera de control al motoarelor, camera de control al marfurilor si pe punte, atunci cand concentratia de gaz atinge un nivel predeterminat.

Tratarea Apelor Uzate

Statiile de epurare previn poluarea si bolile prin tratarea apelor uzate inainte ca acestea sa fie eliberate in mediu. Gazele toxice si inflamabile sunt eliberate in urma anumitor procese urmate pentru purificarea apei. Si sunt potential periculoase la o anumita concentratie. Prin urmare, un sistem fiabil de detectare a gazelor este esential pentru a proteja personalul, statiile si mediul. Cele mai frecvente pericole sunt provocate de:

Metan: produs de obicei în timpul descompunerii namolului. Monitorizarea CH4 trebuie asigurata in apele uzate brute si in namolul care patrund in sistemele de deshidratare, digestoare anaerobe, cogenerare si puturi umede/uscate.

Hidrogen sulfurat: H2S este atat natural, cat si rezultat din tratarea apelor uzate. Este foarte important controlul de H2S in canalizari, sisteme de deshidratare a namolului, digestoare anaerobe si puturi umede/uscate.

Amoniac, Ozon, Clor: Sunt gaze toxice eliberate in timpul fazei de decontaminare a statiilor de tratare a apelor uzate. Detectoarele de gaz trebuie amplasate in apropierea rezervoarelor de stocare si a zonelor de procesare.

Dioxid de carbon: inlocuieste oxigenul, provocand sufocare si afectand capacitatea respiratorie. In tratarea apelor uzate, rezulta in principal in timpul separarii namolului si productiei de biogaz.

Industria Otelului

Productia de otel si alte metale este unul dintre pilonii fiecarei economii. In ciuda inovatiilor tehnice, lucratorii din industria otelului se confrunta cu riscuri mari de securitate cand intra in contact cu materialele periculoase din furnale, laminoare si turnatorii. Avand in vedere numeroasele riscuri pe care le prezinta gazele si vaporii toxici si explozivi, particulele de praf si caldura, care nu sunt complet prevenite, lucratorii trebuie sa poarte mereu protectie. Orice risc suplimentar trebuie evitat.

Unul dintre cele mai mari riscuri în productia de otel si metale este expunerea la concentratii mari de CO. Expunerea la CO poate fi suficienta pentru a provoca leziuni permanente ale inimii si sistemului nervos. In timpul productiei de otel, sunt eliberate numeroase gaze toxice si explozive. Acest lucru necesita monitorizarea constanta a mediului folosind detectoare puternice de gaz. In plus, generarea simultana de hidrogen poate contamina senzorul de CO din dispozitivele de masurare a gazelor si poate duce la alarme false. Ceea ce poate declansa o intrerupere costisitoare a productiei sau chiar pune in pericol viata (daca lucratorii se obisnuiesc sa ignore semnalul de alarma, atunci alarma reala nu va mai fi luata în serios). Mai mult, metanul reprezinta un risc de explozie potential catastrofal atat pentru personal, cat si pentru fabrica. De aceea, procesele de fabricare a otelului, topire si turnare a metalelor, precum si lucrarile de intretinere trebuie inspectate si monitorizate permanent pentru concentratii de gaze toxice si explozive.

Industria Miniera si de Constructii de Tuneluri

Tunelurile si, in special, minele sunt medii cu un potential ridicat de periculozitate, astfel ca echipamentele eficiente pentru siguranta lucratorilor in retelele subterane pot salva vieti. In exploatarile miniere si in constructia de tuneluri se folosesc explozivi pentru detonarea rocii dure. Iar din cauza gazelor toxice rezultate in urma exploziilor sau a altor activitati miniere, precum forarea si constructia, mediile subterane sunt deosebit de periculoase. Gazele minerale sunt foarte concentrate si toxice, fiind o amenintare si pentru sanatatea lucratorilor, si pentru mediu, limitand si vizibilitatea.

Echipamentele periculoase si gazele toxice din tunelurile subterane expun industria miniera la riscul de incendii la locul de munca. Un incendiu intr-o galerie subterana poate fi fatal, mai ales ca se lucreaza in spatii inchise cu sisteme de ventilaie si rute de evacuare limitate. Prezenta metanului in tuneluri implica si riscul unei explozii catastrofale. De aceea, monitorizarea atmosferei si ventilatia eficienta sunt prioritare pentru siguranta. Detectoarele de gaz ajuta la protejarea personalului impotriva scaderii nivelului de oxigen sau a unei posibile scurgeri de gaz.

Statii de Incarcare Baterii

Cand bateriile sunt incarcate, ele produc hidrogen, care este exploziv in anumite concentratii in aer. Multi lucratori s-ar putea sa nu realizeze pericolul bateriilor, deoarece este o activitate comuna. Insa hidrogenul generat la incarcarea bateriei si acidul sulfuric din baterie sunt periculoase. Daca un lucrator intra in contact cu acid sulfuric, pielea ii poate arde, iar daca acidul sare in ochi, e inhalat sau ingerat, leziunile pot fi grave. Ca in cazul oricarei substante chimice corozive, trebuie urmate proceduri adecvate de manipulare pentru a evita contactul cu el.

Pe langa hidrogen, incarcarea bateriilor genereaza si oxigen, ambele putand provoca efecte adverse. Totusi, in mediul de distributie, calitatea aerului este adesea trecuta cu vederea, in special in statiile mai vechi sau depasite ca siguranta. Astfel, daca nivelul hidrogenului depaseste 4% din volumul zonei respective, atmosfera generala poate deveni exploziva. Prin urmare, concentratia de hidrogen se recomanda sa nu depaseasca niciodata 1% din volumul disponibil (se impune o ventilatie adecvata pentru a mentine nivelul de hidrogen sub 1%).

In functie de compozitia aliajelor metalice din bateriile plumb-acid, o baterie incarcata poate genera doua produse secundare extrem de toxice: AsH3 și SbH3. In general, aceste hidruri metalice sunt prezente in cantitati mici, insa cresc nevoia de sisteme de ventilatie, pentru a preveni o explozie. De asemenea, focul deschis, tigarile sau alte surse de aprindere nu sunt permise in zona.

Equipments
Seria PQ

Detectoarele fixe de gaze din seria „PQ” au fost proiectate și dezvoltate pentru conditii exigente din industrie, pentru a efectua masuratori continue ale gazelor flamabile, toxice, asfixiante si ale compusilor organici volatili (VOC) din mediu.

Cu certificari ATEX / IECEx, SIL2 (Safety Integrity Level 2), aprobare de performanta EN 60079-29: 1 si clasa de protectie inalta la intrare, detectoarele si-au dovedit adecvarea pentru conditii de mediu dur.

Senzorii PID, Pellistor, electrochimici, in infrarosu, semiconductori utilizati in seria „PQ” ofera un randament excelent in intervale LEL, ppm, ppb si VOL. Seria „PQ” se imparte in gamele PQD (cu display) si PQN (fara display).

Seria P

Detectoarele de gaze fixe din seria „P” certificate ATEX / IECEx sunt proiectate si dezvoltate în funcție de conditiile solicitante intalnite in statiile industriale, pentru masurarea continua a gazelor toxice, explozive si a oxigenului din aer.

Senzorii Pellistor, electrochimici si in infrarosu utilizati in detectoarele seriei „P” dau un randament excelent in intervale LEL (Lower Explosive Limit), ppm, VOL.

Masurarea continua a gazelor toxice si explozive este sigura in medii periculoase, datorita carcasei antiexplozie. Detectoarele verifica cu atenție nivelul semnalului analog de iesire in mod continuu pentru a se potrivi cu nivelul de masurare, inainte de a-l transfera pe panou. Regleaza nivelul semnalului in cazul oricarei abateri si genereaza un semnal de eroare daca reglarea esueaza.

Seria PE

Detectoarele de gaz din seria „PE” certificate ATEX/IECEx sunt proiectate si dezvoltate pentru a detecta compusii explozivi in numeroase aplicatii.

Senzorii catalitici utilizati in seria PE ofera un randament excelent în intervale LEL 0-100%.

Seria „PE” se comporta perfect in conditii dure de mediu cu clasa de protectie IP65. Masurarea continua a gazelor se face in siguranta in zonele periculoase, datorita carcasei antiexplozie.

Senzorii catalitici rezistenti permit o masurare precisa.

Seria PE-KAYO

Seria „PE-KAYO” e special conceputa pentru statii de alimentare (benzinarii). Detectorul are un chip accelerometru special in interior pentru a monitoriza impacturile fizice care apar in locatia unde dispozitivul este instalat, impreuna cu functii de masurare a combustibilului. Poate genera o alarma pentru a intrerupe alimentarea, daca o masina sau un camion loveste detectorul sau suportul pe care e montat.

Mai mult, senzorul catalitic utilizat in seria PE-Kayo prezinta o putere excelenta in intervalul 0-100% LEL.

Seria PC3

Detectoarele de gaz din seria „PC3” pot detecta în mod fiabil compusii inflamabili, toxici si oxigenul in medii industriale usoare. Detectoarele „PC3” sunt clasificate ca dispozitive pentru Zona 2, Categoria 3.

Senzorii electrochimici si catalitici asigura o masurare precisa si sensibila. Calibrarea detectorului se poate face automat prin valorilor inregistrate in software-ul detectorului.

Seria BTN

Detectoarele de gaz din seria „BTN” pot detecta in mod fiabil gazele combustibile, toxice și oxigenul in zone luminoase si neclasificate, ca solutie rentabila.

Senzorii catalitici, electrochimici și semiconductori de inalta calitate utilizati in seria „BTN” dau rezultate excelente in intervale LEL, ppm si VOL.

Servicii complete. Proiecte la cheie

Pentru sistemele de detectie a gazelor periculoase (toxice si inflamabile), AVITECH ofera o full range of services for Video surveillance:: Consultanta, Proiectare, Furnizare echipamente, Instalare, Programare, , Maintenance and Technical Support..

Un rol aparte il acordam procesului de integrare a sistemelor nou instalate cu cele deja existente: Sisteme de detectie incendiu, Public Address, Inert Gas Extinguishing, Foam Extinguishing, Water Extinguishing, Water Mist Extinguishing, Aerosol Extinguishing.

On the same topic

Doriti mai multe informatii despre solutiile de detectie a gazelor periculoase?

Specialistii AVITECH in sisteme de siguranta va stau la dispozitie

    English