Piata centrelor de date de la micro, la macro, in timp record

Slider Image

Micro centrele de date cu un singur dulap fac parte dintr-o piata noua, dar in continua dezvoltare. Motivul? Sunt rapide, flexible si ideale pentru tehnologiile de calcul Edge. Daca ar fi sa gasim un termen de comparatie, putem spune ca alegerea centrului de date potrivit pentru compania ta se aseamana destul de mult cu efortul de a gasi locuinta ideala.

In primul rand, trebuie sa ai in vedere locatia. Cladirea respectiva se afla intr-o zona sigura si bine conectata? Sau, revenind la IT, vrei ca centrul de date sa fie in Cloud, la sediul firmei sau e de preferat o varianta hibrid intre cele doua? Apoi, suprafata. Care este capacitatea de calcul de care ai nevoie? Se poate extinde aceasta capacitate odata cu dezvoltarea companiei?

De mai bine de 10 ani, centrele de date continua sa capete dimensiuni tot mai mari. Spre exeplu, acum 5 ani companiile activau 10 sau 20 de megawati in cadrul unui centru de date. Acum operatorii aduc in discutie campusuri cu 100 sau chiar 200 de megawati.

Co-locatia si numarul mare de centre de date de tip hyperscale (operate, cel mai adesea, de furnizori de cloud computing precum Google, Amazon si Microsoft) contribuie la satisfacerea cererii tot mai mari din partea consumatorilor si a companiilor, lucru usor de observant mai ales anul trecut, cand ne-am confruntat cu un varf in privinta numarului de apeluri video, de soft-uri pentru scoala online sau de seriale difuzate in sistem streaming, in contextual pandemiei.

Cu toate acestea, “big data” nu este neaparat solutia potrivita pentru toate companiile, iar acesta este unul dintre motivele pentru care cererea de centre de date de mici dimensiuni sau modulare prefabricate adesea sub forma unor containere de transport sau in module special construite, este in crestere. Centrele de date prefabricate, inclusiv sistemele de racire la nivel de rack ori cabinetele sau rack-urile pentru server climatizate pe care ne-am astepta sa le vedem in centrele de date de dimensiuni mari – pot fi construite si puse in functiune mult mai rapid fata de centrele de date traditionale. Astfel, sunt necesare doar cateva luni, fata de un an, sau chiar mai mult, asa cum se intampla in cazul celor clasice.

Infrastructura pentru centrele de date modulare

Pana in 2022, piata globala a centrelor de date modulare prefabricate va atinge pragul de 4,2 miliarde de dolari, in crestere fata de 2,6 miliarde de dolari in 2017, potrivit 451 Research, o companie de cercetare tehnologica.

La randul sau, piata va continua sa creasca, in contextul unei expansiuni a segmentului “Edge” computing, insemnand ca datele sunt procesate mai aproape de utilizatorul final sau de dispozitiv, la marginea retelei, in locatii precum turnurile celulare 5G si centrele de date prefabricate de dimensiuni mici, ori chiar cu ajutorul hardware-ului (asa cum sunt nodurile de tip gateway) sau tot mai prezentele dispozitive conectate la internet (IoT).

Similar, tot pana in 2022, peste 50% din datele generate de catre companii vor fi create si procesate in afara centrului de date sau cloud, in crestere fata de procentul de sub 10% inregistrat in 2019, potrivit companiei de cercetare Gartner.

Asadar, mai multa putere de calcul va ajunge mai aproape de oamenii care o folosesc, la marginea retelei. Daca Edge se va tine de cuvant in privinta beneficiilor promise, in special legate de o latenta mai scazuta la nivel de retea, am putea vedea o schimbare majora in modul in care companiile isi cheltuiesc bugetele IT. Forrester, o alta companie de cercetare, afirma ca dezvoltarea Edge computing ar putea redirectiona o parte a bugetelor, in detrimentul cloud-ului, ceea ce ar insemna o reducere cu 5% a cresterii publice pentru acest tip de serviciu.

Piata micro centrelor de date

Un centru de date „micro” este, de obicei, un dulap pre-fabricat cu aer conditionat, ce dispune de o carcasa de protectie, un rack de server unic sau dublu cu aer conditionat in interior, dar si de propria sursa de alimentare neintreruptibila (UPS) si unitatea de distributie a energiei (PDU).

Piata pentru acest tip de produse se afla inca la inceput, insa trendul ascendent exista. Pana in 2025, piata globala pentru “micro centre de date mobile” va ajunge la 6,5 miliarde de dolari, fata de 3 miliarde de dolari in 2020, potrivit unei prognoze realizata de MarketsandMarkets.

In acelasi timp, centrele de date se confrunta un nivel de reglementare din ce in ce mai strict in intreaga lume, fie ca este vorba despre legi mai dure privind protectia datelor, cum ar fi regulamentul de protectie a datelor la nivel european (GDPR), care a intrat in vigoare în 2018, securitatea IT sau noile reguli privind dimensiunea centrelor de date, pe fondul unei penurii legate de suprafetele de teren disponibile la nivel urban pentru noi proiecte imobiliare.

Fiind mai aproape de utilizator si chiar in incinta (sau in apropierea) sediului, micro centrele de date pot ajuta organizatiile sa indeplineasca mai usor cerintele in materie de securitate IT, in special in privinta informatiilor sensibile din punct de vedere comercial, pe care nu si-ar dori sa le stocheze online, in cloud.

Micro centrele de date sunt, de asemenea, ideale pentru a fi utilizate in cadrul retelelor de calcul Edge, cum ar fi magazinele cu amanuntul, transportul, asistenta medicala si aplicatiile industriale usoare. Ele pot ajuta, de asemenea, infrastructura noastra digitala sa raspunda unei cereri tot mai mari de putere de calcul.

Evolutia pietei centrelor de date

Retelele Edge ocupa un loc important pe piata centrelor de date si sunt preferate de majoritatea companiilor pentru a-si amplasa o mare parte a echipamentelor destinate centrului de date in incinta sediului.

Versiunile reduse ale micro centrelor de date pot fi amplasate in afara birourilor dar, in general, sunt mai potrivite pentru camerele de birouri si cabinetele IT.

Cu rack-urile lor modulare si sistemele de racire integrate in cabinetele IT, micro centrele de date nu au nevoie de prea mult spatiu si le permit companiilor sa isi modernizeze infrastructura pentru a putea asimila tehnologia Edge computing.

Vertiv furnizor de top în domeniul centrelor de date modulare isi propune sa sprijine piata de profil, pentru a isi atinge potentialul maxim.

In luna mai, Vertiv a lansat o versiune noua a micro centrului de date: Vertiv VRC-S, un centru de date prefabricat, special conceput pentru o instalare usoara si rapida la marginea retelei, dar si in spatii IT de mici dimensiuni.

Vertiv VRC-S, disponibil acum in Europa, Orientul Mijlociu si Africa (EMEA), include un rack PDU, UPS, senzori de monitorizare si software, precum si cel mai nou sistem de climatizare la nivel de rack, toate into-un sistem IT all-in-one. Micro centrul de date poate fi livrat in doar cateva zile si instalat in cateva ore.

Spre deosebire de centrele de date modulare prefabricate, care sunt de obicei instalatii independente de mari dimensiuni, situate in afara cladirilor principale sau in locatii indepartate, micro centrele de date pot fi utilizate in medii diverse, inclusiv in birouri, clinici, magazine cu amanuntul sau alte spatii comerciale sau industriale.

In concluzie, pe masura ce micro centrele de date devin o obisnuinta, acestea vor contribui la alimentarea urmatorului val de calcul de inalta performanta, inclusiv inteligenta artificiala, analiza si 5G. Pentru un numar tot mai mare de companii, aceste centre de date mici, dar puternice si versatile, sunt probabil locul ideal pentru infrastructura lor de date in crestere.

On the same topic

Doriti mai multe informatii despre piata centrelor de date?

Specialistii AVITECH in IT&Comunicatii va stau la dispozitie.

    English