Securitatea Datelor Cibernetice pentru Retelele de Business

Traim intr-o lume digitala, cu miliarde de dispozitive conectate online, dar si cu noi amenintari ce apar la fiecare secunda. Lumea interconectata de azi ii expune pe utilizatorii de tehnologie la atacuri cibernetice. O singura bresa poate avea consecinte severe pentru o companie, daunand activitatii si provocand perturbari in viata de zi cu zi a milioane de oameni. Este motivul pentru care cererea de solutii profesionale in cyber security este in continua crestere.

AVITECH ofera o gama extinsa de solutii de ultima generatie pentru siguranta datelor. Tehnologiile provenite de la cei mai importanti parteneri ai sai in domeniu raspund provocarilor si asigura o intelegere a principiilor de securitate, a tehnologiilor si a procedurilor utilizate in protectia retelelor.

Orice device conectat la internet are nevoie de securitate cibernetica. Concret, computerele si dispozitivele mobile pe care le folosim pentru a ne desfasura munca de zi cu zi presupun aplicatii ce acceseaza internetul pentru a functiona. In plus, securitatea cibernetica poate proteja infrastructura retelei, oferind siguranta serverelor, routerelor, punctelor de acces si switch-erelor impotriva programelor invazive si a hackerilor. O solutie completa de cyber security incorporeaza adesea mai multe straturi de protecție, ce pot fi configurate sa se sprijine reciproc si sa se uneasca pentru a forma o bariera mai solida impotriva amenintarilor externe.

Ce inseamna un astfel de atac?

O definitie comuna a unui atac cibernetic se refera la procesul prin care unul sau mai multe computere externe incearca sa fure sau sa obtina acces neautorizat la computerele si retelele de business (corporate) sau individuale. Un cyber attac este, adesea, primul pas facut de un atacator pentru a avea acces neautorizat la dispozitive sau retele, inainte de a efectua o bresa de date.

De asemenea, atacurile cibernetice difera in mare masura in ceea ce priveste sofisticarea lor, atacatorii cibernetici lansand atat atacuri aleatorii, cat si directionate asupra companiilor. Acestia implementeaza o gama larga de metode pentru a incepe un atac cibernetic, precum: denial of service (DoS), malware, phishing, ransomware etc.

Cat de frecvente sunt aceste atacuri?

In realitatea geo-politica actuala, atacurile cibernetice sunt in crestere si sunt sincronizate cu digitalizarea business-urilor. Numeroase rapoarte de cercetare derulate in ultimii ani semnaleaza o intensificare serioasa a atacurilor cibernetice la adresa infrastructurilor si retelelor unor business-uri sau organizatii.

Cele mai comune tipuri de cyber atacuri
 • Malware (programe concepute pentru a provoca daune computerelor, rețelelor și serverelor, permitand unui hacker sa obtina acces in reteaua tinta).
 • Phishing (o metoda frauduloasa ce conține programe malware prin care se incearca obtinerea de date personale sau confidentiale).
 • Ransomware (atac malware ce criptează anumite date și fișiere sau computere intregi).
 • Denial of Service (un atac conceput pentru a impiedica serviciile online sa functioneze eficient).
 • Man in the Middle (un software ce interfereaza in comunicarea dintre computere sau dispositive, prin care atacatorul poate fura acreditari de conectare si date).
 • Cryptojacking (atac prin care se preia controlul asupra unui computer, dispozitiv mobil sau server pentru a mina online criptomonede).
 • SQL injection (atac prin care se exploateaza vulnerabilitatile si se preia controlul unei baze de date).
 • DNS tunneling (metoda de atac ce vizeaza sistemul Domain Name System, un protocol ce traduce adresele web in adrese Internet Protocol).

Era digitala este asaltata de atacuri cibernetice tot mai agresive, motiv pentru care politicile de securitate trebuie sa devina mai complexe si mai agile. Prin analiza continua a amenintarilor sunt identificate, tratate si reduse riscurile de securitate.

Solutii de blocare a atacurilor cibernetice
 • Analiza, raportare & raspuns – O arhitectura de securitate integrata cu capabilitati de analiza si automatizare poate aborda si imbunatati dramatic vizibilitatea și automatizarea. Ca partener AVITECH, Fortinet propune solutia FortiAnalyzer, ce ofera analiza și automatizarea structurii de securitate pentru a asigura o detectare si un raspuns mai bune impotriva riscurilor cibernetice.
 • SIEM – Infrastructura, aplicatiile si endpoint-urile (inclusiv dispozitivele IoT) trebuie securizate. Acest lucru necesita vizibilitatea in timp real a tuturor dispozitivelor si a intregii infrastructuri. De asemenea, organizatiile trebuie sa stie ce dispozitive reprezinta o amenintare si unde anume. Sistemele SIEM (Managementul Evenimentelor si Informatiilor de Securitate) au un rol major pentru organizatii prin analiza datelor despre evenimente in timp real, permitand descoperirea timpurie a incalcarii datelor si a atacurilor tintie.
 • SOAR – Integrat in solutia Fortinet Security Fabric, FortiSOAR (Security Orchestration, Automation and Response) asigura un management inovator de caz, automatizare si orchestrare. Utilizarea FortiSOAR ajuta companiile sa-si adapteze si sa-si optimizeze procesele de securitate.
 • XDR – Detectarea Extinsa si Raspunsul (XDR) – din perspectiva Cisco, partener AVITECH – ofera vizibilitate asupra datelor din retele, clouds, endpoints si aplicatii, in timp ce aplica analize si automatizari pentru a detecta, analiza, vana si remedia amenintarile actuale si viitoare. Soluțiile XDR sunt din ce in ce mai populare pe masura ce organizațiile recunosc ineficienta infrastructurilor de securitate compuse din multe produse de securitate individuale „best-of-breed”, implementate in timp de la diferiți furnizori.
 • SOC – Multe organizatii nu au personal calificat in domeniul securitatii cibernetice pentru a construi, intretine si operationaliza non-stop un Centru de Operatiuni de Securitate (SOC). Insa, pentru a preveni bresele, sunt esentiale detectarea rapida, raspunsul si recuperarea in urma incidentelor de securitate.
Concluzii

Azi, business-urile trebuie sa plece de la premisa ca securitatea cibernetica este responsabilitatea tuturor. Fii sceptic daca ceva pare prea bun pentru a fi adevarat sau daca primesti un e-mail din senin.

Din punct de vedere tehnologic, companiile trebuie sa creeze un cadru de securitate unificat care sa acopere intreaga suprafata de atac si sa fie capabile sa ofere o securitate automata care poate reactiona la incidente. De asemenea, trebuie sa sprijine convergenta securitatii si a retelelor, ceea ce faciliteaza adaptarea la noile cerințe de afaceri, cum ar fi lucrul de oriunde (WFA – work-from-anywhere), care impune solutii multiple de a lucra impreuna pentru a oferi utilizatorilor acces securizat la resurse din mai multe locații (precum un centru de date sau un cloud).

Adoptarea unei abordari unitare de securitate poate ajuta companiile sa se adapteze noilor provocari, atata vreme cat atacatorii gandesc permanent noi tactici invazive, iar numărul amenintarilor va creste.

Servicii complete, Proiecte la cheie

AVITECH ofera o gama completa de servicii: Consultanta, Proiectare, Procurare echipamente, Instalare, Programare, Mentenanta si Suport tehnic.

Un rol aparte il acordam procesului de integrare a sistemelor de securitate, IT&Comunicatii, a instalatiilor cladirilor, precum: Supraveghere VideoDetectie EfractieProtectie Perimetrala,  Control AccesDetectie IncendiuAlarmare si Evacuare, Building Management SystemIluminat inteligent, Comunicatii, Sisteme informatice, Digital Signage.

Pe aceeasi tema

Doriti mai multe informatii despre solutii de securitate cibernetica?

Specialistii AVITECH in sisteme IT & Comunicatii va stau la dispozitie

  Română