Mentenanta Sistemelor de Protectie la Incendiu

Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image

Sistemele de stingere a incendiilor sunt prima linie de aparare impotriva incendiilor si a riscurilor asociate. Iar asta pentru ca lupta cu incediul intotdeauna este contre cronometru. Sistemele de protectie la incendiu sunt adesea expuse fluctuatiilor de temperatura, prafului si murdariei, precum si uzurii generale, factori ce pot afecta functionalitatea lor. In consecinta, specificatiile, legile si standardele reglementeaza cand si cum trebuie intretinut un sistem de protectie la incendiu.

Unul dintre cei mai importanti pasi in mentinerea in siguranta a unei companii sau intreprinderi, a unei cladiri de birouri, a unui depozit etc. este asigurarea ca sistemul de protectie la incendiu este testat si intretinut periodic. De altfel, un astfel de sistem este la fel de bun ca testarea si intretinerea efectuate pe el. Daca nu functioneaza atunci cand e mai mare nevoie de el, atunci e inutil.

Stim ca lucrurile nu se defecteaza programat si ca e imposibil sa planifici un sprinkler nefunctional la ora „h”, dimineata sau peste 2 saptamani de acum incolo. De aceea, AVITECH Group are o Divizie de , Maintenance and Technical Support., alcatuita din tehnicieni si ingineri cu experienta, certificati si autorizati in domeniul protectiei la incendiu, care poate interveni inainte ca defectiunea sa devina un pericol pentru angajatii sau proprietatea dvs.

Si chiar daca nimic nu se defecteaza, devenind o problema de service, este indicata mentinerea sistemului in stare optima. Mai mult, mentenanta si recunoasterea timpurie a defectiunilor cresc fiabilitatea unui sistem de protectie la incendiu, reducand costul total de intretinere.

Pana sa se ajunga in siutatia nedorita a actionarii directe asupra unui incendiu in desfasurare, specialistii in domeniu au identificat mai multe etape. Sa le luam pe rand:

Preventie

Prevenirea incendiilor include activitati precum cercetarea cauzelor ce provoaca incendii, educarea publicului (prin cresterea gradului de constientizare) cu privire la pericolele de incendiu si dotarea cladirilor cu echipamente (sau imbunatatirea celor existente) care sa minimizeze efectele unui incendiu. Cresterea gradului de intelegere a cauzelor care pot provoca un incendiu, precum si instruirea oamenilor pentru a reactiona corespunzator in astfel de situatii sunt esentiale.

Noile cladiri sunt concepute pentru a izola zonele, incat incendiul sa nu se raspandeasca. De asemenea, includ dispozitive de prevenire a incendiilor, alarme si semne de evacuare; izoleaza echipamentele si materialele care ar putea provoca un incendiu sau exploda, daca sunt expuse la foc; sau au echipamente de stingere a incendiilor in puncte-cheie, in intreaga structura. Totodata, au fost dezvoltate materiale de constructie ignifuge – de ex., vopsele si substante chimice utilizate pentru acoperirea si impregnarea materialelor combustibile, cum ar fi lemnul si tesaturile.

La noi in tara, educatia preventiva privind incendiile sau cultura proactiva de securitate la incendiu este inca limitata. In mentalul colectiv, cam tot ce tine de incendiu este pus in seama preocuparilor celor de la IGSU (a pompierilor) si putini inteleg importanta instruirii oamenilor si mai ales luarea celor mai bune decizii in momente critice. De aceea, masurile active si pasive de securitate la incendiu trebuie impletite, in ideea educarii si formarii unei culturi proactive de securitate la incendiu.

Fire

Siguranta la incendiu incepe odata cu detectarea si localizarea sursei de ardere. Detectarea, semnalizarea si avertizarea timpurie vor mari timpii de raspuns, inainte ca focul sa se instaleze si sa blocheze caile de acces sau sa ingreuneze evacuarea.

Noile tehnologii de detectie timpurie reflecta evolutia continua a materialelor si metodelor de constructie. Avantajele detectarii timpurii a incendiilor sunt evidente in aproape toate mediile. De la detectie punctuala sau cu senzori IR si UV pana la detectie timpurie prin aspiratie sau cu camere video, AVITECH ofera o gama extinsa de solutii de detectie si stingere a incendiilor care sa indeplineasca cerintele multor aplicatii. Solutiile noastre poarta marca unor producatori consacrati in domeniu, fiind concepute pentru a fi usor de instalat, operat si intretinut.

Detectie punctuala

Detectorii multicriteriali se adapteaza automat, dinamic si permanent conditiilor mediului ambiant. In procesul de detectie, caracteristicile fumului, temperaturii si monoxidului de carbon sunt masurate si evaluate permanent.

Detectie cu senzori IR si UV

Senzorii foarte receptivi si algoritmii inteligenti de evaluare fac detectarea unui incendiu foarte rapida, cu risc scazut de alarme false. Au o capacitate inalta de a suprima focul, temperaturi de raspuns ridicate si se pot utiliza in zone cu pericol de explozie.

Detectie prin aspiratie

In mediile provocatoare unde detectia timpurie nu e posibila folosind sisteme conventionale (zone cu temperaturi extrem de ridicate, spatii cu flux ridicat de aer etc), detectia timpurie prin aspiratie este o alegere potrivita.

Detectie liniara termica

Gama de aplicatii in care se poate utiliza sistemul de detectie liniara termica acopera incaperile sterilizate unde sunt detectati chiar si cei mai fini aerosoli de fum, precum si cladirile istorice si culturale, unde percep umiditatea, temperaturile ridicate sau aerul contaminat.

Detectie gaze explozive

In domeniul industrial, substantele periculoase fac parte din rutina zilnica. Folosind sisteme potrivite, scurgerile de gaze explozive si supraexpunerea la pericole toxice pot fi reduse drastic. Sistemele de detectie a gazelor periculoase vor garanta un mediu sigur pentru angajati.

Detectie video

Un sistem de detectie pe baza de camere video inteligente Aviotech va depista un incendiu mult mai rapid decat un detector fix, instalat la nivelul tavanului. Sistemul consta din camere video (ce scaneaza permanent zonele) si un software integrat ce functioneaza pe baza unor algoritmi inteligenti.

Detectie IR

Aceasta utilizeaza camere termale pentru a identifica zonele cu o temperatura ridicata si, prin urmare, cu risc mare de incendiu. Thenologia IR ajuta la detectia punctelor fierbinti, inainte ca un incendiu sa izbucneasca. Totodata, se poate integra cu alte sisteme de detectie.

Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Slider Image
Alarmare

Sisteme PA/VA

Integrarea sistemului de alarma la incendiu cu cel de adresare publica si alarmare vocala (PA/VA) simplifica mult operatiunea de evacuare a unei cladiri in pericol, prin transmiterea mesajelor. Alarmele vocale sunt cea mai fiabila modalitate de a evacua oamenii dintr-o incinta, fara panica. Spre deosebire de alertele cu sirene sonore, evacuarea instruita reduce timpii de eliberarea a unei incinte.

In materie de sisteme de adresare publica si alarmare in caz de urgenta, AVITECH este partener Bosch si Esser by Honeywell. Gama de solutii Bosch cuprinde sistemele Praesensa, Paviro si Plena.

Security integrated
systems

Instalarea si utilizarea unei platforme software de tip PSIM (Physical Security Information Management) faciliteaza conectarea sistemelor si echipamentelor de securitate, siguranta, comunicatii, IT si automatizari, precum si controlul lor prin intermediul interfetei de utilizator. Aceste platforme software de management transforma sarcina garantarii sigurantei si securitatii intr-un proces care se poate controla si gestiona eficient.

AVITECH instaleaza si integreaza sisteme de securitate si platforme software de la producatori ca: Advancis, Automatic Systems, Axis, Bosch, Commend, Honeywell, Fortinet, Fujitsu, Gamanet, Milestone, NEC dispatch, Optex, Primion, Sorhea, VuWall.

Sirene, flashuri

Alertarea vizuala cu lampi in spatiile inchise este o solutie pe cat de simpla, pe atat de utila. Avand un flux luminos ridicat, lampile flash maximizeaza potentialul de atentionare. Iar prin constructia lor robusta, fac fata cu usurinta in medii dure.

De asemenea, unghiul extins de vizualizare si varietatea de culori a luminii le fac ideale in medii industriale. Tot in medii dure, sirenele cu semnalizare acustica sunt metoda principala de alarmare. Mai mult, cele doua se pot combina (optic si acustic) intr-un singur sistem.

Digital signage

In paralel cu alarmarea vocala, informarea publicului prin display-uri cu afisare digitala este tot mai intalnita in spatii publice, cladiri administratice sau de birouri, gari si aeroporturi, centre comerciale si piete. Solutiile digital signage reprezinta un important „tool” de comunicare pentru public.

In caz de urgenta, continutul afisat atrage usor atentia, este intuitiv si usor de inteles. Display-urile de afisare pot prelua automat mesaje precum: informatii utile, semne si rute de acces, notificari si alerte. Si foarte important: se pot integra cu sistemul national 112, cu dispecerate sau centre de comanda!

Evacuare

In general, oamenii nu stiu ce trebuie sa faca in cazul unei evacuari de urgenta, iar in eventualitatea unui incendiu elementele de siguranta si indicatoarele de evacuare sunt cruciale.

Iluminat de siguranta

Iluminatul de siguranta este vital in situatii de urgenta, diminuand panica si dirijand ocupantii cladirii catre punctele de iesire. Mai mult, instalarea si intretinerea sistemelor de iluminat de siguranta sunt impuse prin lege. Iar prin folosirea tehnologiei de iluminare cu LED, consumul de energie este redus semnificativ, iar durata de viata e extinsa.

Control acces

Intr-o situatie de urgenta, sistemele de control acces au un rol major in eficientizarea si inlesnirea evacuarii. De aceea, sistemele de protectie la incendiu trebuie integrate cu cele de control acces – atat pietonal (tunicheti, usi), cat si auto (bariere).

Limitare

Cortine antifoc si antifum

O cortina rezistenta la incendiu poate inlocui peretii sau, dupa caz, usile antifoc, permitand proiectarea de spatii cu dimensiuni generoase. Ele pot fi utilizate ca solutie pasiva de protectie impotriva incendiilor, limitand raspandirea focului si a fumului. Sunt integrate cu sistemul de alarma la incendiu si se deschid prin cadere gravitationala.

Usi antifoc

Usile antifoc sunt special construite pentru a incetini si preveni extinderea focului si a fumului, iar in unele situatii chiar transferul radiant de caldura. Aceste usi, impreuna cu sistemele pasive de protectie la incendiu, asigura protectie non-stop si permit trecerea in siguranta si fara obstacole. Usile antifoc pot fi batante, culisante, rulou, sectionale.

Ventilare

Ventilatia se refera la patrunderea aerului exterior intr-o cladire si circulatia lui la interior, in timp ce volumul de aer viciat este eliminat. Acest proces poate fi realizat natural, mecanic sau intr-o combinatie a celor doua. In cazul unui sistem de protectie la incendiu, vorbim despre desfumare. Aceasta presupune eliminarea gazelor si noxelor generate de materialele expuse la foc si temperaturi ridicate.

Scopul procesului de desfumare este de a asigura conditiile de evacuare a utilizatorilor si de a permite masurile de interventie asupra incendiului. Desfumarea unei cladiri se poate face prin tiraj natural (prin ferestre de fatada, trape pe acoperis sau guri de evacuare a fumului) sau mecanic (prin sisteme de extragere a fumului – ventilatoare de extractie si ventilatoare pentru evacuarea fumului; ventilatoare cu jet).

Stingere

Fiecare situatie de protectie la incendiu are particularitatile ei si necesita solutia potrivita.

Stingere cu OxyReduct

Daca sistemele conventionale de protectie la incendiu sunt pasive – reactioneaza doar atunci cand incendiul a izbucnit –, sistemul OxyReduct de la Wagner, certificat VdS, impiedica dezvoltarea unui incendiu prin introducerea unei cantitati de nitrogen (azot) in zona protejata. Astfel, mentine continutul de oxigen sub limita de aprindere a materialelor combustibile. Azotul poate fi produs direct din aerul ambiental, utilizand un generator de nitrogen. In plus, nu este toxic. Prin urmare, tehnologia OxyReduct asigura protectie continua la incendiu, previne aparitia daunelor generate de foc, de fum si de agentii de stingere (apa sau spuma) si se poate adapta zonei pe care trebuie sa o protejeze.

Stingere cu gaze inerte

Sistemele de stingere a incendiilor cu gaze inerte se folosesc in special in zonele cu numeroase echipamente electrice, care asigura functionarea neintrerupta a organizatiei (data center, camere tehnice, centrale de comunicatii, camere server, tablouri electrice etc., dar la fel de bine si in biblioteci, arhive, muzee, galerii de arta). Principalele gaze inerte folosite ca agenti de stingere sunt: IG100 (Azot/Nitrogen), IG541 (Inergen – contine Azot, Argon si CO₂), IG01 (Argon) si IG55 (contine Azot si Argon). Aceste gaze sunt incolore si nu conduc electricitatea.

Stingere cu apa

Instalatiile cu sprinklere reprezinta solutii folosite pentru detectarea si stingerea incendiilor in stadiu incipient, insa nu inlatura in totalitate nevoia de a folosi si alte sisiteme de stingere a unui incendiu. Sistemul de stingere cu apa are excelente proprietati de racire, fiind o solutie ideala pentru incendiile de tip A (declansate sau care implica textile, lemn si alte materiale combustibile). Nu e recomandat pentru incaperile in care sunt echipamente electrice.

Stingere cu ceata de apa

Stingerea incendiului este rezultatul efectelor de racire si de reducere a continutului de oxigen pe care ceata de apa le are asupra focarului. Acest sistem are la baza racirea suprafetei cu ajutorul particulelor de apa pulverizate folosind un cap de difuzie (tip sprinkler sau drencer). Sistemul este eficient in spatiile in care sunt echipamente sub tensiune, deoarece aici nu se pot folosi agenti conductivi precum apa si spuma. Mai mult, acesta poate controla incendiile generate de lichide inflamabile.

Stingere cu aerosoli

Sistemul de stingere cu aerosoli este o tehnologie de protectie la incendiu ce foloseste ca agent de stingere aerosoli de sodiu si/sau potasiu. Agentul de stingere solid rupe lantul reactiei de combustie a radicalilor de ardere (H₂, O₂, hidroxid), stingand prompt focul. Se recomanda utilizarea aerosolilor si pentru stingerea incendiilor si suprimarea lor in constructii civile, de productie sau depozitare.

Stingere cu spuma

Sistemul de stingere cu spuma este folosit pentru protejarea zonelor in care sunt depozite sau se folosesc substante lichide inflamabile, produse din plastic sau din cauziuc. Spuma de stingere reprezinta un agent de stingere eficient, alcatuit din apa, spuma si aer. Spuma izoleaza flacarile de oxigen, reduce extinderea gazelor toxice de ardere si capacitatea de combustie, oprind reactia chimica si suprimand focul.

Mentenanta instalatiilor electrice

Cercetarile arata ca instalatiile neintretinute nu sunt la fel de eficiente energetic. In timp, uzura normala provoaca stres asupra componentelor, ceea ce poate duce la scaderea eficientei. O uzura redusa a echipamentelor inseamna riscuri mai mici si mai putina energie risipita in timpul functionarii.

Intretinerea la zi devine un avantaj competitiv datorita detectarii timpurii — identificand problemele inainte ca acestea sa se transforme intr-o reparatie majora. De asemenea, este o oportunitate de a reduce costul total de operare (TCO). Nu in ultimul rand, trebuie executata profesional de personal calificat.

Mentenanta preventiva

Aceasta este o combinatie de activitati constand din inspectii regulate si inlocuirea unor componente ale instalatiei electrice. Scopul sau este de a evita orice posibil esec si interventia costisitoare ulterioara (temporara sau definitiva). Intretinerea preventiva este de obicei efectuata in timpul unei opriri programate pentru a minimiza impactul asupra operatiunilor si a respecta principiul intretinerii periodice.

Interventii in teren

Urmatorul nivel este finalizarea intretinerii preventive cu interventii de diagnosticare la fața locului. Scopul este de a identifica simptomele unei defectiuni nedetectate sau ale deteriorarii unui echipament, inainte de aparitia defectiunii. Acest lucru ajuta la mentinerea instalatiei cat mai aproape de starea optima. Rezultatele inspectarii si testarii trebuie documentate.

Mentenanta predictiva

Intretinerea predictiva este cel mai important nivel in managementul intretinerii pentru a minimiza timpii de nefunctionare neprogramati, a reduce costul total de intretinere si a avea liniste in ceea ce priveste instalatia electrica. Mentenanta predictiva se refera la monitorizarea starii instalatiei folosind tehnologii avansate pe baza de senzori si instrumente. Reprezinta aplicarea principiului „Just-In-Time” la functia de mentenanta preventiva.

A prezice cand instalatia este pe cale sa se defecteze necesita o monitorizare adaptata, ceea ce inseamna o cunoastere profunda a modului in care instalatia isi indeplineste functia. In acest scop, solutiile digitale IoT (Internet of Things) pentru monitorizarea starii echipamentelor, impreuna cu platformele IT avansate (cu algoritmi incorporati) pot oferi o avertizare timpurie si diagnosticarea problemelor, pentru a prezice cand trebuie efectuata următoarea intretinere pe teren.

Mediile dure cu temperaturi extreme, variatii semnificative de temperatura, niveluri ridicate de umiditate sau praf accelereaza imbatranirea echipamentelor dintr-o instalatie electrica. Acest lucru conduce la un risc mai mare de defectiune. In acest caz, cu cat se efectueaza inspectii mai regulate, cu atât sunt mai mari sansele atenuarii riscului de defectiune.

De ce AVITECH?

Compania noastra detine toate certificarile de proiectare, executie si mentenanta pentru instalatiile de protectie la incendiu. De asemenea, detine autorizatie IGSU pentru mentenanta sistemelor si instalatiilor de limitare si stingere a incendiilor (autorizatie seria A, nr. 3013 / 20.12.2012) si atestat GANEX pentru intretinerea echipamentelor din medii explozive (GANEx.Q.2015(19)12.2304).

AVITECH are o experienta de peste 10 ani in numeroase proiecte de succes in care a oferit servicii de mentenanta pentru sisteme de securitate, protectie la incendiu, automatizari, instalatii electrice, audio-vido, IT&C, parcari. Echipa tehnica ofera suport premium 24/7/365 pentru functionarea optima a sistemelor instalate sau preluate in mentenanta.

Servicii complete. Proiecte la cheie

Pentru sisteme de protectie la incendiu, AVITECH ofera o full range of services for Video surveillance:Consultancy, Design, Equipment Supply, Installation, Programming Maintenance and Technical Support. Un rol aparte il acordam procesului de integrare a sistemelor nou instalate cu cele deja existente.

On the same topic

Doriti informatii despre mentenanta sistemelor de protectie la incendiu?

Specialistii AVITECH in solutii de stingere a incendiilor va stau la dispozitie

    English